Forum
"Mlskanie" kotki.
Moja 3 letnia sterylizowana kotka Iskierka od jakiegoś czasu "mlaszcze" i przy tym oblizuje się (nie przy jedzeniu). Jest zdrowa, je regularnie (dostaje suchy pokarm Royal Canin dla sterylizowanych, przebywających w domu kotów i 3-4 razy w tygodniu porcję suchej karmy zamieniam na karmę mokrą typu Gourmet), pije wodę (nie dostaje mleka), bawi się i jest wesoła. Z szerścią wszystko w porządku, jest lśniąca i nie ma nadmiernej "wylinki", wypróżnia się regularnie, często sika, a jednak niepokoi mnie to jej pomlaskiwanie. W listopadzie 2015 miała problemy urologiczny (bakteryjne zapalenie pęcherza). Po kuracji antybiotykowej przeprowadzonej przez lekarza weterynarii jest od tej pory wszystko w porządku. Dodam jeszcze, że waży około 5,5 kg., ale to duża kotka (wielorasowa, mierząc w linii prostej: wys. w kłębie +/- 28 cm, długość +/- 50 cm bez ogona) i ma apetycik (pokarm dostaje w dwóch dawkach i obie zjada). Ale to mlaskanie .............. Może to nic poważnego, ale chcę wiedzieć.
Autor |
Wiadomość |
Lekarz weterynarii: Martyna Wilk-Niepiekło
|
Data dodania: 2016-02-22
Witam.
Proszę udać się z kotką na wizytę. Konieczne jest zbadanie jamy ustnej kotki, ocena uzębienia, gardła. Jeśli badanie ogólne będzie w normie, warto w tym wieku zbadać krew pupila ( morfologia z biochemią) oraz kontrolnie mocz po ostatnim epizodzie.
|