Forum
Makrogruczolak przysadki mózgowej
Witam. Mój pies-Snoopy ma około 8 lat. Jest to rasa silky terier australijski. Snoopy był kiedyś szczęśliwym,wesołym o świetnym apetycie psiakiem. Teraz jest zupełnie inaczej. Totalne przeciwieństwo. Snoopy poddawany był wielu badaniom. Przez jakiś czas kazano brać mu leki euthyrox 50 dwa razy dziennie. Stwierdzono problemy z tarczycą. Dopiero dzisiaj wykryto u niego makrogruczolaka przysadki mózgowej. Okazało się ze nie jest to operowane w Polsce. Stad moje pytanie: czy wiadomo w jakim państwie jest operowana ta przypadłość? Chcemy żeby było lepiej ze Snoopym ,to prawdziwy członek rodziny.
Autor |
Wiadomość |
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
|
Data dodania: 2016-08-09
Dzień dobry. Z tego co wiem żadna klinika czy lecznica nie wykonuje takiego zabiegu rutynowo. Pojedyncze placówki mogą podejmować próbę leczenia operacyjnego na zasadzie eksperymentu medycznego, czego świadomość musi mieć właściciel. Nie dysponujemy jednak danymi odnośnie skuteczności takiego postępowania. Obecnie w przypadku rozpoznania makrogruczolaka przysadki rokowanie niestety określamy jako złe.
|