Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Łzawiące oczy u królika

Forum

Łzawiące oczy u królika

Witam, Od trzech dni niepokoi mnie stan zdrowia mojego uszatka. Zauważyłam mokre futerko pod oczami z prawej i z lewej strony. Z początkiem zbagatelizowałam to, bo nosek był suchy, królik chętnie wychodził z klatki, miał apetyt- pomyślałam, że znów ochlapał się wodą z poidła, bo ma do tego duży talent. Następnego dnia futerko było dalej mokre. Przyjrzałam się bliżej, oczy królika nie były czerwone, jednak szkliste, skłonne do łzawienia z obu stron. Nos tym razem był mokry, jednak królik nie kicha, apetyt w dalszym ciągu mu towarzyszy. Usłyszałam od koleżanki z pracy, że mogą być to problemy związane z jego zębami, jednak Gaweł nigdy nie miał z nimi problemów. zawsze biorąc go na ręce sprawdzam uzębienie, pazury, uszy. W swojej klatce ma dużą drewnianą wiatę , na której często piłuje zęby, ponadto dziennie żuje siano, i ma dostęp do kostki wapnia. nie zmieniłam mu również diety, więc nie sądzę by było to ewentualne uczulenie. Odkąd tylko go adoptowaliśmy 6 lat temu, jego posiłki są zróżnicowane, ale jada je co tydzień tak samo. Świeże warzywa, owoce, sezonowo liście krzaków i drzew owocowych, miętę. Z suchych pokarmów: granulat, banan, pestki dyni, słonecznika, orzechy, płatki owsiane, ziarna kukurydzy,jabłko, marchew. Jego klatka nie stoi w przeciągu, jak również nie przy kaloryferze, gdzie jest zmienna temp. Co rok uszaty szczepiony jest na pomór (w marcu) i odrobaczany ( we wrześniu). Nigdy nie chorował. Ma około 7 lat. I to pierwszy problem z pogorszeniem jego stanu zdrowia. Jest to samiec, niewykastrowany, rasa: królik lwi miniaturowy. Śpi na ściółce z żwirku drewnianego, głównie z lasów iglastych. Do tej pory chętnie wychodzi z klatki, chętnie przychodzi na pieszczoty, chętnie zaczepia. Ostatnio jednak miewa humory bo zdarza się mu tupać nogą Nie jestem wstanie odwiedzić naszego weterynarza aż do soboty ze względu na pracę, dlatego zależy mi na nakierowaniu i ewentualnych sposobach domowych łagodzących objawy, aż do wizyty. Wiem, że gałęzie sosny łagodzą kat

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
Data dodania: 2016-01-20
Dzień dobry. Możemy mieć do czynienia z rozwijającym się stanem zapalnym spojówek i/lub górnych dróg oddechowych. Nie rozstrzygniemy tego na odległość. Mimo szczegółowego opisu i zasługującego na uznanie dbania o królika, bez wizyty się nie obędzie. Stan zapalny może wymagać antybiotykoterapii i/lub leczenia przeciwzapalnego. W łagodnych przypadkach wystarczy terapia miejscowa, ale nawet takie leki wymagają ordynacji w gabinecie lub realizacji recepty w aptece. Może jednak uda się przyspieszyć wizytę (na której okaże się, że nic groźnego się nie dzieje, czego życzę Pani pupilowi).
Domini
Data dodania: 2016-01-21
56a0a0c2bf50e.jpg
Krople do oczu- królik
Udało mi się trafić o 19:00 do pobliskiego gabinetu. Lewe oko bardzo brzydko wygląda. Zdązyło się zaczerwienić. I bardzo bardzo łzawi zostawiając wyschnięte sztywne futerko. Drugie oko właściwie już nie łzawi. Proszono mnie bym przyszła do specjalisty do sp. zajęczaków w piątek, co znów komplikuje wszystko, bo chyba nie uda mi się znów urwać z pracy, a kolejny wet. spec. będzie w przyszłym tygodniu. Pani, która nas przyjęła uważa, że to zapalenie spojówek. Osłuchała uszatka i mówi, że nic nie słyszała. Zęby jak opisywałam wcześniej sa w porządku. Król w dalszym ciągu nie kicha. Do kolejnej wizyty zapisano nam kropelki 4 razy po jednej na dzień. Jakia jest Państwa opinia na temat tego leku ? Zdjęcie w załaczniku. Czy istnieje szaństwa, że może coś mu utkwiło w oczku? ( choć Pani oglądała i nic nie widzi) Pozdrawiam i dziękuję za wczesniejsze rady
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
Przepisany lek jest rutynowym antybiotykiem stosowanym w zapaleniu spojówek. Sugerowałbym zastosować się do zaleceń lekarza, który badał królika, łącznie z sugestią (jeśli taka padła), aby udać się do lekarza zajmującego się zajęczakami.
Domini
Dziękuję uspokoił mnie Pan :) Nie byłam pewna co do leku ze względu na niską cenę. :) Dziękuję za wszystko:) Pozdrawiam

Powrót do tematów | Powrót do kategorii