Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Lizanie podłogi, dywnanówi itp.

Forum

Lizanie podłogi, dywnanówi itp.

Mój pies zaczął często i nadmiernie lizać podłogi i nie tylko. Zaczęło się to kiedy obudził mnie rano mlaskaniem języka (jest to strasznie denerwujące) i zobaczyłem że liże łóżko (świeżo kupione) to kazałem mu przestać i i zejść z łóżka. Myślałem że zaprzestanie ale nie on lizał podłogę i to ogólnie wygląda jakby lizał łapę ale jednak to nie łapę lizę a podłogę dywan lub łóżko. On robi to gdy się obudzi albo mi się wydaje jak się nudzi i nie ma co robić. Nie wiem czy chodzi tu a brak jakiś witamin? Proszę o pomóc.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
Data dodania: 2015-04-22
Jeśli żywienie jest właściwie zbilansowane to nie powinniśmy mieć do czynienia z niedoborami pokarmowymi. Poza tym psy i koty nie wyczuwają ich w pokarmie. Zachowanie tego typu częsciej ma podłoże behawioralne lub związane z odczuwanym dyskomfortem/bólem. Jeśli objaw nie ustąpi zachęcam do wizyty w gabinecie weterynaryjnym. W przypadku wykluczenia zmian fizykalnych należałoby się skupić na psychicznym podłożu problemu i w razie utrzymywania się takiego zachowania psa skontaktować się z behawiorystą.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii