Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Krwawienie ucha u psa

Forum

Krwawienie ucha u psa

Witam. Jestem właścicielką 10-letniej jamniczki i właśnie z jej uszami są od jakiegoś czasu problemy. Otóż z lewego, wcześniej prawego, ucha bardzo często i obficie leci krew. Nie chodzi mi tutaj o wewnętrzną część, ale "krawędź" ucha zewnętrznego. Krwawienia są dosyć częste, ledwo rana się zasklepi, a znów jest problem. Z moich obserwacji wynika, że bezpośrednią przyczyną jest trzepanie uszami, które następuje np. po wstaniu ze snu, jednak wygląda ono naturalnie, mój drugi pies robi to samo, chociaż nic się nie dzieje. Oczywiście byłam z tym u weterynarza, początkowo dostałam brązową, śmierdzącą maść (nie pamiętam co to dokładnie jest), przez jakiś czas był spokój, a potem znów się zaczęło, próbowaliśmy nawet aluminium w sprayu do gojenia ran, które wystarczyło na zaledwie kilka dni. Żeby powstrzymać krwawienie stosuję plastry i bandaże, ale wiadomo, że są to rozwiązania krótkotrwałe. Piesek nie ma problemu z uchem wewnętrznym czy środkowym. Bardzo proszę o wskazówki, co mogło wywołać taką niegojącą się ranę i co z tym ewentualnie robić.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Maciej Czajka
Data dodania: 2012-06-25
Zwykle nadmierne trzepanie uszami związane jest z zapaleniem zewnętrznego przewodu słuchowego. W związku z tym mam pytanie czy zostało wykonane otoskopowe badanie zewnętrznych przewodów słuchowych.
justynaalex
Data dodania: 2012-06-25
Lekarz zaglądał do ucha i nie stwierdził nic niepokojącego - brak zaczerwienienia, wydzieliny etc. Nie jestem pewna, czy dostatecznie dobrze opisałam miejsce krawienia, więc załączam zdjęcie, na którym dokładnie zaznaczyłam obszar przysparzający kłopotów.
Lekarz weterynarii: Maciej Czajka
Data dodania: 2012-06-26
Miejsce nie jest typowe dla pierwotnych krwawień. Skoro brak jest zmian pierwotnych w przewodzie słuchowym, a brzeg małżowiny nie wskazuje na inne problemy, na przykład towarzyszące owrzodzenia powstałe w wyniku infekcji bakteryjnej, to pozostaje tylko leczenie objawowe pod opatrunkiem. Małżowinę uszną należy zabezpieczyć tak by nie miała możliwości przemieszczania się pamiętając by jednocześnie nie zasłonić wlotu zewnętrznego przewodu słuchowego.
Namawiam jednak na wnikliwe badanie przewodu słuchowego, czasem możemy mieć do czynienia np z ciałem obcym, które może penetrować głęboko i czasem może być nieuchwytne w rutynowym przeglądzie przewodów słuchowych.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii