Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii kot wypadł z piątego piętra

Forum

kot wypadł z piątego piętra

Witam mój roczny kociak wypadł z balkonu na 5 piętrze i niestety złamał miednicę męczy się strasznie byłam z nim u weterynarza dostał różnego typu zastrzyki i na razie trzymamy go w skrzynce wyłożonej podkładem pilnujemy aby jak najmniej się ruszał niestety martwi mnie to iż lekarz nie zlecił przeswietlenia i oraz to że kociak sika krwią (czy to jest normalny obiaw przy takim urazie ?? )prosze mi doradzić jak mogę mu ulżyc w cierpieniu czy mogę jeszcze coś dla niego zrobić ??

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Tomasz Kutrzuba
Data dodania: 2012-07-23
Witam. Jeśli ma uraz po wypadku, to operacyjne złożenie miednicy u kota nie ma sensu, przy ograniczeniu ruchu zwierzę dojdzie do siebie w około 2 tygodnie. Rtg można wykonać, jednak jeśli nie stwierdzono złamań, tylko obite nerki, to należy podawać leki przeciwkrwotoczne, przeciwbólowe i przeciwzapalne, kontrolować stan zwierzęcia. Głównym problemem w tego typu urazach jest to, że kot musi przez czas rekonwalescencji mieć ograniczony do minimum ruch. Urazy miednicy, pęknięcia kości i odbite narządy wewn. raczej rzadko wymagają interwencji chirurga w przypadku kota - myślę nawet, że narkoza nie byłaby dobrym pomysłem w sytuacji gdy narządy po upadku nie są w pełni sprawne. gdyby podobny uraz spotkał psa, leczenie byłoby inne - ciało psa nie ma tak sprężystej budowy więc urazy są w takim przypadku dużo poważniejsze. W obecnej sytuacji należy pilnować by kot miał spokój, blisko miski i kuwetę, nie przemieszczał się zbyt dużo, nie był podnoszony, przekładany. Należy też obserwować zwierzę i kontaktować się z lekarzem gdyby krwawienia nie ustawały, czy pojawiły się jakieś objawy - bladość, brak apetytu, problem z wypróżnieniem, gorączka. Proszę pamiętać, że niektóre leki przeciwbólowe podane na własną rękę mogą w tej sytuacji zaszkodzić i wzmóc krwawienia.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii