Powrót do tematów | | Powrót do kategorii |
Autor | Wiadomość |
Lekarz weterynarii: Łukasz Sokalski Spec.Chirurg |
Data dodania: 2015-07-09
Koty się nie pocą ponieważ nie mają gruczołów potowych, nie jest możliwe żeby było inaczej. To co obserwuje Pani to prawdopodobnie wysięk zapalny, lub ślina. Ciekawy przypadek, prosze napisać co zostało zdiagnozowane badaniami laboratoryjnymi.
|
konkretna |
Data dodania: 2015-10-19
Niestety okazało się, że kociak miał nadczynność kory nadnerczy,u kotów nie do leczenia, pożegnaliśmy nasze biedactwo bo był już w strasznym stanie. Także koty się jednak "pocą"w razie pytań zapraszam bo to raczej rzadki przypadek z tego co widziałam w internecie.
|
Lekarz weterynarii: Łukasz Sokalski Spec.Chirurg |
Data dodania: 2015-10-20
Przykro mi że tak zakończyła się ta historia, rzeczywiście nie spotkałem się nigdy z takim przypadkiem, to duża rzadkość. Proszę wrzucić jakieś linki na temat tego nietypowego objawu, myślę że zainteresuje nie tylko mnie. Wyrazy współczucia.
|
konkretna | |
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski |
Data dodania: 2015-10-22
Dzień dobry. Nadczynność kory nadnerczy u kotów faktycznie jest rzadką chorobą. W jej przebiegu często natomiast dochodzi do zmian dotyczących skóry i jej wytworów. Możemy mieć np. do czynienia z wtórnym zakażeniem bakteryjnym, czy też zaburzeniami funkcjonowania gruczołów skóry. Może się to objawiać wysiękiem, łojotokiem, itp. Nie ma jednak możliwości, aby kot zaczął się pocić, jeśli posiada on gruczoły potowe jedynie na opuszkach łap. Objaw, który Państwo zaobserwowaliście prawdopodobnie wynikał z w/w przyczyn. Obecnie nie sposób to rozstrzygnąć. |
Powrót do tematów | | Powrót do kategorii |