Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Kot się poci

Forum

Kot się poci

Witam! Mam kota który aktualnie leczony jest na trzustkę, dostaje enzymy i kwesta trzustkowa powoli wraca do normy. Niestety pojawił się teraz problem skórny, kotu zaczęła schodzić skóra z poduszek, i w ogóle z całych łapek, wypada futerko kępkami z kawałkami naskórka, łapki kotka swędzą, do tego ma opuchnięta skórę w okół pazurków,dodatkowo kot się strasznie poci, nie pocą mu się łapki tylko jak leży i wstanie to pod nim jest mokra plama ( od razu mówię że nie jest to mocz ), ma cały mokry brzuszek i pachy.... Dostał ostatnio przez 3 dni co drugi dzień steryd rapidexon, ale poprawy jakby nie jedyne co ustąpiło to drżenia, wcześniej kot jak spał czy w ogóle leżał miał drgania łapek i spinał mięśnie, dodatkowo na całym ciele miejscami schodzi mu cienka skórka wygląda to jak wylinka węża. Może jakieś sugestie? Będziemy się umawiać na zeskrobiny i być może biopsję skóry, ale może wcześniej ktoś coś podsunie? bardzo dziwne jest to pocenie, bo z tego co wiem koty poca się przez łapki, a mój jest cały mokry. z góry dziękuję za poradę.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Łukasz Sokalski Spec.Chirurg
Data dodania: 2015-07-09
Koty się nie pocą ponieważ nie mają gruczołów potowych, nie jest możliwe żeby było inaczej. To co obserwuje Pani to prawdopodobnie wysięk zapalny, lub ślina. Ciekawy przypadek, prosze napisać co zostało zdiagnozowane badaniami laboratoryjnymi.
konkretna
Data dodania: 2015-10-19
Niestety okazało się, że kociak miał nadczynność kory nadnerczy,u kotów nie do leczenia, pożegnaliśmy nasze biedactwo bo był już w strasznym stanie. Także koty się jednak "pocą"w razie pytań zapraszam bo to raczej rzadki przypadek z tego co widziałam w internecie.
Lekarz weterynarii: Łukasz Sokalski Spec.Chirurg
Data dodania: 2015-10-20
Przykro mi że tak zakończyła się ta historia, rzeczywiście nie spotkałem się nigdy z takim przypadkiem, to duża rzadkość. Proszę wrzucić jakieś linki na temat tego nietypowego objawu, myślę że zainteresuje nie tylko mnie. Wyrazy współczucia.
konkretna
Data dodania: 2015-10-21
5627548106f18.jpg
Loluś
Tym bardziej było nam ciężko że trafiliśmy na chorobę której się praktycznie nie leczy, Objawy miał bardzo dziwne szczególnie z tym pceniem, dodaję zdjęcie jak Loluś wyglądał "spocony". Jakbym mogła pomóc to mogę wysłać na maila historię choroby, zdjęcia itp.
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
Data dodania: 2015-10-22

Dzień dobry. Nadczynność kory nadnerczy u kotów faktycznie jest rzadką chorobą. W jej przebiegu często natomiast dochodzi do zmian dotyczących skóry i jej wytworów. Możemy mieć np. do czynienia z wtórnym zakażeniem bakteryjnym, czy też zaburzeniami funkcjonowania gruczołów skóry. Może się to objawiać wysiękiem, łojotokiem, itp. Nie ma jednak możliwości, aby kot zaczął się pocić, jeśli posiada on gruczoły potowe jedynie na opuszkach łap. Objaw, który Państwo zaobserwowaliście prawdopodobnie wynikał z w/w przyczyn. Obecnie nie sposób to rozstrzygnąć.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii