Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Kot po usunięciu cewnika

Forum

Kot po usunięciu cewnika

Witam, w pt zauważyłam że mój kotem z trudem oddaje mocz , który dodatkowo był zabarwiony krwią, oczywistą rzeczą było że natychmiast zabrałam go do weterynarza, założony został cewnik na trzy dni, miał chodzić w pampersie i dostał tego ,dnia od weterynarza antybiotyk i urinovet , wczoraj byłam z nim zdjąć cewnik, dostał antybioty, teraz posikuje, badania moczu bede miała za 3-4 dni , jednak dziś zauważyłam ze ma gorączke (tak mi sie wydaje) nie mam termometru, bo wynajmuje mieszkanie (studentka) .Kotek ma rozpalony nosek, szybko oddycha i gorące uszy, wczesniej miał też dreszcze, zadzwoniłąm do weterynarza który był w godzinach pracy i mnie tylko wykrzyczał że marnuje jego czas, a jutro mam przyjść na antybiotyk z nim. Czy ta gorączka może być reakcją na wczorajszy antybiotyk i powinna ustąpić czy mam coś robić? Proszę szybko o odpowiedź.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
Data dodania: 2013-03-05
Dzień dobry. Jeśli stan kota jest niepokojący nie powinno być problemu z odbyciem wizyty kontrolnej szybciej, niż wynikałoby to z wczęśniejszych ustaleń. Nawet jeśli wizyta ta, miałaby służyć jedynie rozwianiu wątpliwości. Nie zaszkodzi miarodajnie zmierzyć temperaturę kota (termometrem), ponownie palpacyjnie zbadać pęcherz, ocenić stan ogólny i w razie potrzeby dołączyć odpowiednie leki np. przeciwzapalne/przeciwbólowe.
kasiunia8100
Mam jeszcze jedno pytanie. Jak zachowuje sie kot po usunięciu cewnika? mój kot posikuje, aczkolwiek bardzo sie przy tym napina, dziś raz zauważyłam tylko plamke zabarwoną kwrią a tak to czysty mocz, tylko w małych ilościach. Proszę o odpowiedź.
Na to pytanie nie ma jednej odpowiedzi - to zależy od przyczyny zatkania, stopnia drożności cewki moczowej, itd. Natomiast zdarza się podbarwienie moczu krwią.
kasiunia8100
Data dodania: 2013-03-06
Byłam dziś z kotkiem na wizycie kontrolnej, dostał antybiotyk, środek przeciwzapalny i przeciwbólowy. Lekarz stwierdził że ma troche pełny pęcherz ale zalecił mi kupić termofor i spróbowac rozgrzać mu brzuszek i pomasować, robiłam tak. Kot przy tym strasznie krzyczy i wysikuje kropelke, ma bardzo twardy brzuch. Miłąm mu podac także 1/4 nospy ale nie hcce jej jeść pod żadną postacią. Jutro go pewnie lekarz znowu zcewnikuje. Czy po dwukrotnym cewnikowaniu kotek bedzie mial szanse wrócić do formy przy odpowiednim leczeniu ? Czy raczej większość kotków po tym przechodzi wyszycie cewki? Chcielibyśmy tego uniknąć. Proszę o odpowiedź i dziękuje za poprzednie odpowiedzi.
Data dodania: 2013-03-07
Kluczowe w tym momencie jest uzupełnienie diagnostyki, przede wszystkim badanie moczu i (ewentualnie) USG pęcherza moczowego. Badania powinny pozwolić na znalezienie przyczyny niedrożności. Zależnie od tego, może byc konieczne zweryfikowanie i/lub uzupełnienie postępowania.
Natomiast jeśli dochodziłoby do nawrotów niedrożności i kot wymagałby regularnego cewnikowania, wówczas należy wziąć pod uwagę zabieg wyszycia cewki moczowej.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii