Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii kot nie chodzi

Forum

kot nie chodzi

Mój 11 letni kocur kastrat,parę dni temu gdy wstawał (spał na podłodze), nagle miauknął żałośnie i zobaczyłam, że ma sparaliżowaną całą tylną część.jakoś dotarł do łazienki i położył pod kaloryferem.Od razu przypomniałam jak 2lata temu, podobne zachowanie zaowocowało dłuższym leczeniem u weterynarza, zastrzykami i finalnie diagnozą - ostra dyskopatia.Ma tak zwyrodniały kręgosłup w tylnej części,że lekarz wówczas straszył,że może z tego paraliżu już w ogóle nie wyjść.Nie podaliśmy się,zastrzyki, witaminy-jakoś wyszedł .chodzi do tej pory co prawda jak połamany i przekrzywia tylną łapkę(tą ma skrzywioną od urodzenia)ale często jeszcze dawal czadu i wszedzie skakal. tak więc pomyślałam,że być może wróciło to samo.jednak po pół godzinie leżenia, jakoś zaczął chodzić choć słabiej i widać tylne łapki mu się skręcały na boki. Niestety kolejnego dnia okazało się , że ma całkiem opuchniętą i nabrzmiałą tylną łapę, łopatki aż nie było widać, jak leży w pozycji kociej na brzuchu, lewa część jest zapadnięta a zamiast łopatki jakaś twardawa bulwiasta masa.skóra od wewnętrznej strony brzuszka cała przekrwiona, a na wewn. stronie łydki od samego brzuszka jakiś mega twardy obrzęk, miejscami aż czerwono-siny.jakby wielki krwiak, lub nastąpił jakiś wylew wewnętrzny w tej nodze. Do tego sama już łapka gruba i obrzmiała.zabrałam kota do weterynarza.Wstępna opinia, że kość jest raczej cała,że najwyraźniej to jakiś wylew albo w najgorszym wypadku nowotwór.Pobrał krew do analizy, podał antybiotyk i powiedział żeby przyjechać kolejnego dnia po wyniki. Z narządami wszystko ok, jednak z krwinkami i mięśniami nie najlepiej i coś się dzieje jakby nagły ich rozpad.Kość jest cała. Lekarz przepisal DALACIN C (3ml.x 2dz.) oraz CYCLONAMINE250G. (1Tab DZIEN).Niestety dziś kot chodzi jeszcze słabiej. Ok 2 godziny po pierwszej dawce zauważyłam (nie wiem czy to ma związek z lekami),że obecnie ma jeszcze bardzo spuchniętą i przednią lewa łapę po tej samej stronie. Jak kotu pomoc?Bardzo prosze o pomoc..

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
Data dodania: 2015-01-09
Dzień dobry. Przyczyn takiego stanu może być co najmniej kilka - od urazu/uszkodzenia struktur kostnych, przez zaburzenia krążenia, choroby ogólnoustrojowe, po nowotwór. Opis może wskazywać na zator, przez internet jednak nie jesteśmy w stanie tego rozstrzygnąć. Konieczna jest szczegółowa diagnostyka. Badanie krwi z szerokim profilem biochemicznym (nie wiemy co dokładnie zostało wykonane), zdjęcie RTG, badanie neurologiczne powinny być pierwszymi krokami. Na ich podstawie powinno udać się postawić przynajmniej wstępne rozpoznanie.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii