Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii KOT- 5 LAT- strupy na podbrodku

Forum

KOT- 5 LAT- strupy na podbrodku

Witam- mam kilka kotow po sterylizacji, w podobnym wieku/5 lat/ jeden od dwóch dni ma strupki /krwawiące/ na podbródku- i w tej okolicy wypadla sierść/ być może często się tam drapie.czy to choroba skory i czy mogę doraźnie zastosować np. oxycort czy cos podobnego- akuram ,,moi' lekarze wyjechali na tydzień a ja mieszkam na peryferiach wiec nie mam możliwości dzisiaj - probowalem kotkowi jakos ulzyc i zastosowałem dermatol , ale to nie pomaga. tylko w tym jednym miejscu sa takie objawy- a caly kot ma piekna sierść - mieszka w domu ale wychodzi na zewnątrz bo ma gdzie.przeslalbym zdjecie tego chorego miejsca ale nie wiem jak to zrobić.obszar tych strupów to 2x3cm. i tylko na podbródku- reszta kota jest piekna.-do lecznicy udam się na wizyte za kilka dni jak wroca lekarze z ,,mojej' kociej przychodni. pozdrawiam

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Łukasz Sokalski Spec.Chirurg
Data dodania: 2014-11-03
Chore miejsce można posmarować maścią o ile nie ma tam ropy lub innego wysięku, oraz jeśli uniemożliwi się drapanie przy pomocy kołnierza lub opatrunku. Bez tego maść (czy jakikolwiek miejscowo stosowany lek) w związku z kocią naturą wzmagać będzie drapanie posmarowanej okolicy.
Lekarz weterynarii: Maciej Czajka
Data dodania: 2014-11-07
Prawdopodobnie są to czyraki skóry podbródka. Czyli zainfekowane mieszki włosowe i gruczoły łojowe. Najlepiej oprócz wymienionych leków, w znieczuleniu ogólnym usunąć zalegające masy łojowe, a potem leczyć jak głębokie zapalenie skóry. Czyli także antybiotykami podawanymi ogólnie.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii