Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii koci katar

Forum

koci katar

Witam. u mojej kotki pojawił sie katar, doslownie z dnia na dzien. nauczona jest zalatwiania sie na dworze, czasem na noc wychodzi na dwor tak jak np.wczoraj. Dzis rano wrocila z okrutnym katarem, ciagle kicha, leci jej z noska troche wydzieliny jednak slychac, ze wydzieliny jest sporo. dusi sie nia, nie ma humoru, na kazdego warczy co w jej przypadku jest naprawde dziwne. Apetyt ma jak zawsze. Lekko zaczerwieniony nosek i oczka. niedawno zwymiotowala, ale wydaje mi sie ze to przez nieswobodne oddychanie. W moim miescie weterynarz przyjmuje od wtorku. Co zrobic by ulzyc kotce do czasu wizyty u weterynarza ? jak zlikwidowac choc czesciowo ten okropny katar ? i podstawowe pytanie - czy mojemu malenstwu nic nie bedzie ? czy jej stan nie pogorszy sie do tego czasu ? Kotka ma rok, nie chorowala wczesniej, nie bylo nigdy problemu z jej zdrowiem. Pozdrawiam

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Martyna Wilk-Niepiekło
Data dodania: 2015-11-16
Witam.
Wskazana jest wizyta z kotką, zweryfikowanie dotychczasowych szczepień, dokładne zbadanie i zaordynowanie leczenia. Nie da się odpowiedzieć na pytanie, czy do jutra nie będzie gorzej. Prawdopodobnie konieczny będzie antybiotyk, ale zachęcam również do wykonania badania RTG klatki piersiowej. W domu do czasu wizyty można jedynie wycierać wydzielinę z nosa oraz wykonać 2 xdz inhalację z majeranku lub rumianku. Zioła zaparzyć w misce, kotkę włożyć do transportera, przed transporterem postawić miskę z zaparzonymi ziołami, całośc-transprter i miskę przykryć ręcznikiem tak, aby tył transportera był odkryty.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii