Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Kleszcz w przedniej łapce

Forum

Kleszcz w przedniej łapce

Witam. Jak to często wiosną pojawiają się kleszcze. w ciągu kilku dni wyjęłam mojej suczce (yorkshire terrier ) Czice około 10 kleszczy. Dziś rano zauważyłam że nie przychodzi na moją komende więc podeszłam do niej i zauważyłam że gryzie się po przedniej łapce. Po obejrzeniu stwierdziłam że wygryzła sobie kleszcza jednak obawiam się że nie usunęła go całkowicie. Próbowałam wyciągnąć go pensetą jednak na nic moje starania. Miejsce te jest strasznie opuchnięte i zaczerwienione. Co zrobić ? Czy coś grozi mojemu psu ? Proszę o rade. jutro wyjezdzam za granice i zostawiam psa rodzicom boje się ze po powrocie Cziki już nie zobacze . Proszę o szybki odzew. Dziękuję. Pozdrawiam

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
Data dodania: 2014-04-25
Dzień dobry. Z suczką należy udać się do gabinetu weterynaryjnego. Lekarz oceni zmienione miejsce i spróbuje usunąć pozostałe fragmenty kleszcza. Nie da się stwierdzić czy akurat te kleszcze były wektorami chorób niebezpiecznych dla psów. Suczkę należy obserwować - w razie wystąpienia jakichkolwiek niepokojących objawów (m.in. osłabienia, utraty apetytu, ciemnego moczu) koniecznie trzeba jak najszybciej udzielić pomocy lekarskiej.
Suczkę należy zabezpieczać przeciwko kleszczom lub jeśli zostało to zrobione, zmienić preparat na inny z inną substancją czynną.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii