Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Kastracja- przeprowadzka...

Forum

Kastracja- przeprowadzka...

Witam. Mój kot wychował się na wsi, biega sobie po dworze, śpi w dzień w domu ale na noc jest wyganiany na podwórko. Ma półtora roku. Chcę go zabrać do siebie do mieszkania, mieszkam 40km od miejscowości gdzie się on znajduje i tutaj pojawia się moje pytanie. Czy jak zabiorę kotka z podwórka prosto do lecznicy na kastracje i po zabiegu odrazu do nowego mieszkania, czy kot się odnajdzie w nowej sytuacji? Czy najpier przywieźć kotka żeby się trochę zapoznał z nowym miejscem i dopiero za kilka dni na zabieg. Zabiore jego zabawki, kocyk, miski, kuwetkę... przez pół roku już był zamknięty w mieszkaniu i nie wychodził, domagał sie wyjścia ale jak go coś zaciekawiło za oknem. Proszę o radę.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Martyna Wilk-Niepiekło
Data dodania: 2014-02-05
Witam.
Zmiana miejsca zamieszkania to duży stres dla kota.Lepiej poczekać i obserwować kota. Stres wywołany przeprowadzką może przyczynić się do braku apetytu, gorszego samopoczucia czy nawet zapalenia pęcherza moczowego. Kot powinien oswoić się z nowym miejscem ponieważ zabieg, znieczulenie to kolejny bodziec stresowy. Jednak najsilniejszym czynnikiem stresogennym, które są opisane w pytaniu jest zamknięcie kota w mieszkaniu wychodzącego do tej pory.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii