Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Karma dla Labradora

Forum

Karma dla Labradora

Witam, Mój pies niedługo skończy 10 lat. Wieku po nim nie widać, nadal jest żywy i chętny do ruchu. Mimo wszystko we wrześniu miał lekkie zapalenie stawów i weterynarz polecił zmienić karmę na taką, która chroni stawy. Zastosowałam się do zaleceń, jednak na tej karmie zauważyłam, że mój Max dość przytył. Z uwagi na tendencję tej rasy do tycia, jak i do chorób stawów, mam pytanie, czy da się jakoś pogodzić te dwie rzeczy i znaleźć jakąś karmę, która pomoże zredukować zbędne kilogramy i jednocześnie wspomoże stawy u mojego psa? Czy jednak powinnam dawać mu mniej obecnej karmy. Dostaje codziennie o tej samej godzinie, dwa razy dziennie, zgodnie z dawkowaniem zaleconym przez weterynarza.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
Data dodania: 2016-03-08
Dzień dobry. Zbędne kilogramy naturalnie nie służą stawom, szczególnie u psów w starszym wieku. Warto rozważyć zmianę karmy, jeśli pies przybiera na niej na wadze. Wybrnąć można z tego np. w ten sposób - zmienić karmę na taką, która ma obniżoną zawartość kalorii i dołączyć suplement diety wpływający korzystnie na funkcjonowanie stawów. Proszę porozmawiać na ten temat ze swoim lekarzem, doradzi odnośnie konkretnych preparatów i karmy.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii