Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii guz u starszego psa

Forum

guz u starszego psa

Witam, jestem ze Zgorzelca i mam psa leonbergera, który ma prawie 11 lat. Około pół roku temu zauważyłam na tylnej łapie guz wielkości 1 cm. Udałam sie z wizyta do weterynarza w Zgorzelcu, który stwierdził , że to nic groźnego . Takie guzy sie pojawiają u starszych psów a operacja jest niepotrzebna bo może jej nie przeżyć. Nie robił mu żadnych badań krwi, usg i itp.. Pomacał tylko. Teraz guz ma ok. 8 cm jest koloru czarnego i rośnie , a pies kuleje na nogę i potyka się coraz bardziej. Chciałabym przyjechać do Państwa jeśli jest jakaś nadzieja i można psu pomóc. Rozumiem , że nie dadzą Państwo odpowiedzi nie badając psa tylko czy rzeczywiście takiego dużego i starego psa nie można już operować bo się nie wybudzi z narkozy. Nie najlepiej znosi podróż więc nie chciałabym go narażać na nią jesli nie ma żadnych szans. Dziekuje i bedę wdzięczna za wskazówki co mam robić.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Martyna Wilk-Niepiekło
Data dodania: 2014-06-23
Witam.
W tym wieku jest oczywiście większe ryzyko znieczulenia, jednak nie można powiedzieć, że nie kwalifikuje się zupełnie ze względu na wiek. Należy wykonać badanie krwi oraz echo serca, by zdecydować czy można pacjenta znieczulić. Przed taką decyzją jednak warto wykonać biopsję z opisanej zmiany, aby sprawdzić z czym mamy do czynienia( zmiana zapalna, nowotworowa łagodna/złośliwa, rokowania). W przypadku złośliwych zmian nowotworowych chirurg musi usunąć więcej tkanek również zdrowych ( cięcie z dużym marginesem). W zależności od dokładnego umiejscowienia zmiany wskazane może być także zdjęcie RTG kończyny.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii