Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Drgawki i przewroty u szczeniaka

Forum

Drgawki i przewroty u szczeniaka

Witam. Posiadam pieska, który ma 3, 5 miesiąca. Od 23 grudnia zauważyłam u niego dziwne objawy. Stojąc zaczęła drgać mu główka i przewrócił się na bok. Po czym wstał i zachowywał się jakby nic się nie stało. Takie objawy trwały dosłownie chwilkę. Do 5 sekund. Gdy trzymam go na rękach również drga mu główka, lecz bez zachwiania do przewrotu. Nawet jak leży w łóżku jego główka na chwilę drży. 24 grudnia byłam u weterynarza, lecz nie miał pojęcia co mu dolega. Pojechałam do drugiego, również nie wiedział dokładnie. Mój piesek 4 dni dostawał zastrzyki na ustanie objawów neurologicznych oraz 27 grudnia otrzymałam od weterynarza encorton i od 28 grudnia podaję pieskowi pół tabletki dwa razy dziennie. Kolejna wizyta jest umówiona na jutro (30 grudnia). Weterynarz poprosił o filmiki z tymi objawami. Udało mi się je nakręcić. Lekarz powiedział, że skonsultuje się z psim neurologiem, aby postawić diagnozę. Od 27 grudnia do dnia dzisiejszego przewroty ustały. Drgania główki, zmniejszyły się, lecz nadal występują, gdy trzymam pieska na rękach. Wyżej wymienione filmiki mogę podesłać. Na kolejnej wizycie , która była 30 grudnia weterynarz zjechał z dawki leku encorton. Teraz ćwiartka tabletki dwa razy dziennie. Piesek ma również zapisane inne tabletki. Memotropil. Ma go przyjmować trzy razy dziennie po pół tabletki. Encorton po 5 dniach spowodował bardzo częste wymioty. Weterynarz zalecił podawać psu Ranigast Max 2 razy dziennie po pół tabletki. Dodatkowo podał mu zastrzyki przeciwwymiotne i ranigast również w zastrzyku. Czy ktoś jest w stanie doradzić,co dzieje się z moim szczeniakiem?

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Maciej Czajka
Data dodania: 2014-01-07
Proponuję wykonać najpierw badanie neurologiczne, badania krwi - profil diagnostyczny, usg jamy brzusznej. W badaniu klinicznym trzeba koniecznie sprawdzić stan ciemiączka. jeśli jest niezarośnięte to można zrobić usg głowy w celu wykluczenia wodogłowia. Objawy kliniczne nie muszą wynikać z pierwotnego uszkodzenia oun, należy wykluczyć choroby metaboliczne i rozwojowe, np krążenie wrotne oboczne wątroby. Podstawą powinny być badania, a podawanie objawowo encortonu jest lekkomyślnością.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii