Powrót do tematów | | Powrót do kategorii |
Autor | Wiadomość |
Lekarz weterynarii: Martyna Wilk-Niepiekło |
Data dodania: 2016-02-16
Witam.
Jak słusznie Pani zauważyła nie jest wiadome z jakiego narządu pochodzi guz. W celu upewnienia się warto wykonać dla porównania usg u lekarza weterynarii, który się specjalizuje w badaniach ultrasonograficznych. RTG klatki piersiowej również warto pokazać radiologowi do oceny. Pozdrawiam |
Dragoslawska |
Data dodania: 2016-02-17
Witam ponownie, w miedzy czasie , oczekując odpowiedzi udałam sie do
kolejnego specjalisty który wykonał USG z oznaczeniem przepływu krwi w zmianie. Pan doktor twierdzi że guz jest słabo ukrwiony ,a ogólny stan psa bardzo dobry. Wykonaliśmy również badania krwi Leukocyty8,20, erytrocyty 9,10, hemoglobina 12,00 , hematokryt 0,55 MCV 61, MCH 1,32 , MCHC 21,8 RDW 17 , płytki krwi 284, MPV 6. Rozmaz schillinga : Kwasochłonne 2 Segmentowane 69 Limfocyty 29 Obraz krwinek czerwonych bez zmian. AST 28 ALT 62,0 ALP 14,0 Glukoza 92 mocznik 38 Kreatynina 1,5 Białko całkowite 66,0 bilirubina całkowita 0,2 Albuminy 33,0 GGT 10,0 Wapń 9,3 Fosfor 3,5 Magnez 2,5 Cholesterol całkowity 266,0 LDH 143,0 Kinaza kreatynowa 194 Triglicerydy 50,0 Sód 147,7 Potas 4,1 Chlorki 115 Globuliny 33,00 W związku z powyższym uznano że rokowania były na wyrost. Za 2 tyg idziemy robić RTG i ponownie krew. Lekarz zaproponował podjecie sie operacji zwiadowczej z wycięciem guza z brzucha. Moje Pytanie do Pani brzmi : czy podwyższone erytrocyty i hemoglobina nie sugerują iż zmiany w płucach są rakowe ? Dodam iż pies od szczeniaka zawsze dość szybko się męczył, a w poprzednim badaniu z 29,12,2015 Hemoglobina wynosiła 12,20 , erytrocyty 8, 74 a OB w normie. Nie chcę ciąć psa nie mając pewności że nie robie mu niepotrzebnej krzywdy . Czy jego wyniki mogą mi dać pewność iż zmiany w płucach nie mogą być przerzutami ,czy ALP może sugerować iż nic mu nie dolega? Jakie badania dałyby mi jednoznaczną pewność że zmiany w płucach są niegroźne ? Załączniki: |
Data dodania: 2016-02-19
Na podstawie tego zdjęcia nie można wykluczyć, że są to zmiany nowotworowe lub nie. Podejrzenie niestety jest. Wskazane jest zlokalizowanie pierwotnego guza. Jeśli nie da się określić tego na podstawie usg, wskazana jest laparatomia diagnostyczna. O zabiegu powienien zdecydować lekarz prowadzący, który ocenia stan kliniczny pacjenta. Wyniki krwi są zadowalające.
|
Dragoslawska |
Data dodania: 2016-02-29
Witam ponownie, dzisiejszego dnia byłam na ponownym RTG. Zdjęcia wydają sie być lekko optymistyczne, niby zmiany są znaczne mniejsze jednak 2 różnych weterynarzy zaserwowało mi 2 różne opinie. Jeden z nich twierdzi że zmiany nie są rowotworowe ,drugi ze niekoniecznie... Pierwszy twierdzi ze nalezy usunąć guz z brzucha, drugi ze musze to przemyśleć bo operacja może okazać sie zbędnym grzebaniem w brzuchu... Prosiłabym o podzielenie się Pani opinią na ten temat. Nadmienie że nadal nie wiadomo na czym guz się znajduje. Chciałabym zrobić operacje zwiadowczą ale boje się ze przyspiesze jedynie śmierć pieska :( Z drugiej strony jesli jest szansa ze może całkowicie wyzdrowieć to chce spr...
|
Data dodania: 2016-03-01
Witam.
Na zdjęciu jest widoczna poprawa. W 100% nie da się posatwić diagnozy. Jeśli pies jest w dobrej kondycji, ma Pani zaufany zespół lekarzy, chirurgów proszę przedyskutować z nimi laparatomię z usunięciem guza i badanie histopatologiczne, co potwierdzi diagnozę. Z wynikiem histopatologicznym oraz badaniami krwi warto udać się do onkologa. Pozdrawiam |
Powrót do tematów | | Powrót do kategorii |