Forum
Długotrwała biegunka u kocurka
Witam, mam mały problem z 2-letnim kocurkiem. Na pierwszy rzut oka zdrowe zwierzę cierpi na biegunkę. Zauważyłam to od 2 tygodni. Od tej pory załatwia się tylko w formie wodzitej, nawet nie trafia do kuwety czasami. Niedawno był odrobaczany, ale potem kupka była normalna, dopiero od jakiegoś czasu się zmieniła w rozwolnienie. Nie wypróżnia się często, średnio raz/ dwa na dobę, ale martwi mnie to. Nie zauważyłam krwi. Nie wymiotuje. Oczka ma zdrowe i wszystko na pozór wygląda dobrze. Ma spory aptyt i dużo pije. Wiem, że nie powinnam dawać mu mleka, ale on nie wypije wody... Dlatego mu mieszam pół na pół. Ewentulnie wypije herbatę miętową. Kotek jest wychodzący, ale częściej jest w domu i zawsze w domu nocuje. Nie sądzę, aby stołował się gdzie indziej. Proszę o radę jakie badania można by wykonać, by przekonać się co mu dolega. I czy skoro był odrobaczany, możliwe, że dalej ma w sobie jakieś pasożyty? Z góry dziękuję za pomoc.
Autor |
Wiadomość |
Lekarz weterynarii: Łukasz Sokalski Spec.Chirurg
|
Data dodania: 2014-03-22
Proszę nie dawać mleka, zbadać kał na obecność jaj pasożytów, odstawić herbatę. Kot powinien jeść kocią karmę DOBREJ jakości oraz pić wodę. Gwarantuję że nie umrze z odwodnienia po odstawieniu w/w. Jeśli po 6 tygodniach nadal biegunka będzie się utrzymywała to proszę kupić karmę hypoalergiczną i stosować ją jako jedyne jedzenie przez kolejne 6 tygodni. Jedyne znaczy że nić po za wodą i karmą nie wchodzi do kota. Kał proszę zbadać ponieważ tabletka na robaki nie jest rozwiązaniem absolutnym w walce z parazytozami.
|