Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Dieta przy zapaleniu trzustki

Forum

Dieta przy zapaleniu trzustki

U mojej 17-letniej suni (mix jamnika) zdiagnozowano ostry stan zapalny trzustki. Byla w bardzo złym stanie. Jest od ponad tygodnia leczona. Kroplówki, antybiotyki, p/bólowe itd. wszystko podskórnie i dożylnie. Od dwóch dni okazuje zainteresowanie jedzeniem. Dostaje male porcyjki (łyżeczka do herbaty co 3 godz) karmy Gastro Intestinal. Bez emocji. Bardziej ja interesuje jedzenie mojej drugiej suki (sucha karma, jagnięcina z ryżem). Pytanie: jaka dieta była by najbezpieczniejsza i najmniej inwazyjna? Co mogę jej ugotować, kiedy można podać np. chudy twaróg i tarte jabłko za którym przepadała? Halina

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Maciej Czajka
Data dodania: 2016-12-29
Trudno mi odpowiedzieć na takie szczegółowe pytania nie znając dokładnie pacjenta i jego historii. Na pewno decydujące znaczenie ma tu opinia lekarza prowadzącego. Ogólnie należy się kierować zdrowym rozsądkiem, unikać pokarmu zawierającego duże ilości tłuszczu, podawać karmy lekkostrawne, jakimi są wspomniany twaróg i jabłko. Jednak decydujące znaczenie ma tu stan kliniczny i wyniki badań kontrolnych.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii