Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii diagnostyka przy wysokim ALP i ALAT

Forum

diagnostyka przy wysokim ALP i ALAT

Dzień dobry, proszę serdecznie o radę Mój pies (12 lat, 14 kg) od kilku lat ma wysokie ALAT (ok. 65) i ASPAT (ok. 146). Sądzono dotąd, że powodem było wcześniejsze leczenie przeciwgrzybicze (Orungal) w przebiegu grzybicy całego organizmu. Nie włączono specyficznego leczenia, zalecono hepatiale i esentiale duo do czasu regeneracji wątroby. Minął rok od badań, teraz zgłosiłam się do wet. na kontrolę i powiedzieć, że pies pije ponad dwukrotnie więcej niż zawsze i niepokoi mnie ta zmiana. Wykonano: ASPAT (spadł znacząco-norma: 12), ALAT (wzrósł znacząco 124) i wykryto bardzo wysoką fosfatazę zas. ALP (630!! przy nrmie do 155; w roku 2013 był także powiększony: 170 - wtedy nie zalecono leczenia). Dla upewnienia się, że nie ma błędu - po kilku dniach kontrola: ASPAT: 15, ALAT: 162, ALP: 706 czyli wszystkie wzrosły! Obecne pies jest leczony antyb. Clavicil na nawracające zapalenie pęch. moczowego (zw. z okresowymi powiększeniami prostaty-nie był kastrowany). Pozostałe schorzenia psa: od kilku lat miewa bolesność kręgosłupa, STAWÓW, bywa lekko niestabilny w ruchu, zmęczony powłóczy tylniki "stopami". W ub. roku RTG układu kostnego bez większych zmian, prawdopodobne drobne zwyrodnienia (włączono Stride, Synomax,Nivalin i wit...- nie pamiętam nazwy - roztwór do wstrzykiwań - nastąpiła poprawa. Obecnie w zw. z wysokim ALP (706) wykonano testy na choroby pokleszczowe - wynik negatywny. Obraz USG wątroby (drobne zwapnienia w normie dla 12latka), nerek i brzucha - prawidłowe. Powiększona nieco trzustka. Obecnie czekam na badania z surowicy: tarczyca, ANA, reumatoidalne zapalenie stawów, CRP, elektrolity. Proszę serdecznie o radę: 1. czy powinnam nalegać jeszcze na dodatkowe badania, które pozwolą wykryć przyczynę?, co mogę zasugerować lekarzowi? 2. jakiego rozpoznania mogę się spodziewać, w którym iść kierunku? 3. jakie najlepiej leki podawać (póki co) na wątrobę (wysoki ALAT) - radzono mi apteczne - czy to wystarczy-jakie najlepiej a jakie na receptę Dziękuj

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
Data dodania: 2016-03-10
Dzień dobry. W tym przypadku w pierwszej kolejności wykluczyłbym zespół Cushinga. Tu więcej na ten temat:
http://www.portalweterynaryjny.pl/artykuly/endokrynologia/nadczynnosc-kory-nadnerczy-zespol-cushinga-42.html

Powrót do tematów | Powrót do kategorii