Forum
Czy moj piesek ma nowotwór ?
witam. Jestem właścicielką 6 letniego kundelka shizu z lasapso. Od środy piesek zaczął piszczeć, ale zachowywał sie jak zawsze biegał, bawił się jak zdrowy pies. Mimo to postanowiłam pójść do weterynarza. Doktor, gdy zobaczył jak pies sie zachowuje i po obmacaniu stwierdzil ze pies jest zdrowy. nastepnego dnia piesek czesciej i glosiej piszczał,wiec pojechałam do innego weterynarza. Doktor ten także obamacał pieska i coś odczuł wiec zrobil USG. na zdjeciu po lewej stronie prostaty jest Hipercholegeny 8x18mm . nie wykluczone ze to nowotwor. Po wizycie u weterynarza, postanowilam usiąść na internecie i poczytac jakie objawy mają psy z nowotworem prostaty, co sie okazało moj piesek żadnych tych objaw nie ma, ani nie sika krwia, robi normalne kau i ma apetyt. Doktor dal pieskowi w piatek i w sobote zastrzyk przeciwbolowe i antybiotyk (enroxil flavour I SCANVET SCANODYL 50g) a w niedziele dostałam tabletki.niestety nie pomagają mu, i tak chodzi i strasznie piszczy z bólu. Gdy poszłam wieczorem z nim na spacer nie byl w stanie wrócić do domu. w poniedziałek ma miec pobieranie krwi, jak doktor stwierdzi czy piesek jest w stanie przezyc narkoze to we wtorek zrobi mu kastracje. czy to dobry pomysl zrobic teraz kastracje gdy tak cierpi piesek? czy to moze byc nowotór ? czy isc jeszcze do innego weterynarza by zobaczyc jego opinie?
Autor |
Wiadomość |
Lekarz weterynarii: Maciej Czajka
|
Data dodania: 2016-10-10
Kastracja jest postępowaniem z wyboru przy łagodnym przeroście prostaty. W przypadku nowotworów nie uzyskamy korzyści z tego zabiegu. Jeśli jest podejrzenie choroby prostaty właściwym wydaje się wykonanie badania cytologicznego wydzieliny prostaty lub biopsji prostaty, albo przezskórnej, cienko igłowej, albo klinowej podczas laparotomii. Pobieranie wydzieliny prostaty przez cewnikowanie jest całkowicie bezpieczną i nieinwazyjną metodą diagnostyczną w odróżnieniu od biopsji. Po wykonanej diagnostyce można postawić rozpoznanie, wybrać metodę leczenia i określić spodziewany czas przeżycia.
|