Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Cukrzyca u kotow

Forum

Cukrzyca u kotow

Witam. U mojego 6-cio letniego kocura zdiagnozowano cukrzyce,w gabinecie wynik byl 480 mg/dL A gdy robilam pomiar w domu byl o wiele nizszy 135mg/dL. Ostatni pomiar to 104 mg/dL. Moje pytanie dotyczy diety,czy jest szansa ze wystarczy sama odpowiednia dieta zeby unknac wysokiego poziomu cukru u mojego kotka? Od dluzszego juz czasu podaje mu posilek dwa razy dziennie o tej samej porze ,rano i wieczorem w odstepach co 12-godzin,podaje karme mokra,Purina i Sheba na przemian z surowym miesem wolowym,baranim i od czasu do czasu piers kurczaka. Martwie sie o nigo ,to jest wyjatkowo stresujacy sie kociak a na naprawde fachowa opieke nie mam co liczyc bo nie stety weterynarze w mojej okolicy jacys nie kompetentni.Mimo prosb nawet nie dostalam wynikow badan mojego kota a klocic sie nie mam sily ani ochoty. Pozdrawiam Malgorzata.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
Data dodania: 2014-06-05
Dzień dobry. U części kotów wskutek stresu glukoza może osiągać bardzo wysokie poziomy - szczególnie podczas pobierania krwi w gabinecie. Reakcję tę możemy wykluczyć wykonując oznaczenie specjalnego parametru: fruktozaminy (jako parametr biochemiczny krwi). Jest to rodzaj białka, którego właściwości pozwalają na wyeliminowanie czynnika stresowego przy ocenie poziomu glukozy. Jeśli cukrzyca się potwierdzi dieta stanowi bardzo istotny składnik terapii (np. w połączeniu z próbą leczenia doustnymi lekami przeciwcukrzycowymi, jeśli chcemy uniknąć insuliny). Bardzo ważne jest aby miała ona stały skład, co jest trudne do uzyskania przy mieszaniu różnych karm i jednoczesnym stosowaniu innych składników. Z tego względu zwykle uciekamy się do gotowych diet leczniczych dla cukrzyków jednej z renomowanych linii, dostępnych na rynku.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii