Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Choroba skóry mojej suczki

Forum

Choroba skóry mojej suczki

Dzień dobry, posiadam suczkę owczarka niemieckiego długowłosego. Kiedy miała 4 miesiące zauważyłam na jej łapkach ranki i łupież na skórze. Ale po jakimś czasie to przeszło. kiedy miała 7 miesięcy i byłam z nią na sterylizacji problem znowu się pojawił. lekarz stwierdził ,że to alergia pokarmowa i zmieniłam jej dietę. Przed zmianą diety jadła gotowany ryż albo kaszę lub makaron gotowany na kurczaku z marchewka i pietruszką. Dostawała też sucha karmę i mokrą. Lekarz stwierdził ,że to może być od białka kurzego, wiec teraz gotuje jej ryz , kaszę lub makaron na wieprzowinie z marchewka i zielonym groszkiem. Czasem coś z obiadu dostanie i trochę chleba. Ale jej to nie przechodzi. jak w jednym miejscu jej się zagoi to pojawia w drugim. Najpierw łupież i plamki czerwone jeżeli się drapie to ranki czasem trochę sierści jej wyjdzie ale potem odrasta. proszę o pomoc bo nie wiem , co zrobić! Nie chce iść do swojego lekarza , bo znowu wymyśli zmianę diety ,a i to tak nie pomaga.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
Data dodania: 2016-01-27
Dzień dobry. Problem może, ale nie musi wynikać z alergii. Wiele chorób skóry może dawać podobne objawy. W takiej sytuacji niezbędna jest kompleksowa diagnostyka. Jest ona konieczna w celu znalezienia przyczyny choroby i towarzyszących jej powikłań, które bardzo często występują przy schorzeniach dermatologicznych. Po ocenie ogólnej stanu zdrowia zwierzęcia, analizie żywienia, środowiska, itd., należy wykonać badania dodatkowe. Wykluczenie obecności pasożytów (świerzbu, nużeńców, pcheł) jest jednym z pierwszych kroków. Trzeba pamiętać, że czasem możemy otrzymać fałszywie ujemny wynik badania i niejednokrotnie warto powtórzyć zeskrobiny. Prostym i efektywnym testem, służącym wykryciu pcheł jest tzw. test bibułowy (badanie na obecność odchodów pcheł). Kolejnym krokiem są wymazy do badania bakteriologicznego (z określeniem antybiotykowrażliwości) i hodowlanego w kierunku grzybów (drożdżaki, dermatofity). Niektóre gatunki grzybów można wykryć w badaniu w świetle UV (lampa Wooda). Jednocześnie powinno też się przeprowadzić analizę struktury włosa (tzw. trichogram). Czas oczekiwania na wyniki niektórych z w/w testów może być długi. Można oczywiście podjąć leczenie wstępne, zależnie od wyglądu zmian i stopnia ich nasilenia. Następnie, zależnie od wyników badań podejmuje się odpowiednie kroki. Skuteczność wdrożonej terapii ocenia się po 3-4 tygodniach. Jeśli objawy nadal się utrzymują (mimo wykluczenia pasożytów i wyeliminowania wtórnych zakażeń - grzybiczych, bakteryjnych) można podejrzewać tło alergiczne choroby (alergia pokarmowa/atopia). Podejrzewając alergię pokarmową warto zdecydować się na jedną z gotowych diet eliminacyjnych renomowanych producentów karm leczniczych. Karmę taką (jako monodietę, czyli bez żadnych dodatków, bo jedynie wtedy ma to sens) stosujemy 8 - 12 tygodni. Można rozważyć też wykonanie testów w kierunku alergenów (testy śródskórna lub na podstawie badania krwi). Jeśli w Pani mieście nie ma lekarza specjalizującego się w dermatologii, warto rozważyć konsultację w innej/najbliższej miejscowości, gdzie jest taka możliwość.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii