Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii choroba pieska

Forum

choroba pieska

Witam. Mam kłopot z pieskiem. Otóż od poniedziałku piesek złe sie czuje. Wczoraj wymiotował a także od poniedziałku nie chce nigdzie sie ruszać, ledwo chodzi a jak przejdzie kawałek drogi od razu sie kładzie. Nic nie je ani nie pije. Byłam z nim wczoraj u weterynarza został zbadany, krew w normie, dostał kroplówkę z elektrolitami a także lek na babeszjozę oraz no-spe ponieważ zauważono u niego twardy brzuch oraz lekkie bolesności. Dzis było z nim tak samo, nie chciał chodzić ani jeść, leży i śpi. Pojechałam dzis znów do weterynarza zrobiono szersze badania krwi, na wątrobę nerki. Wszystko w normie, temperaturę ma za niska czyli jest osłabiony około 37,2. Zrobiono mu także usg brzucha ponieważ nie wydawał moczu i brzuch był dalej obolały ale tez nic nie wykazało, wszystko w porządku. Znowu dostał kroplówkę z elektrolitami a także antybiotyk, lek moczopędny i na apetyt. Wróciłam z nim do domu, na szczęście sie wysikał ale żadnej poprawy nie zauważyłam, dalej jest osowiały i nic nie je ani nie pije. Lekarz nie umie powiedzieć co to moze byc. Jutro znowu jadę z nim na kroplówkę. Zaznaczę jeszcze ze piesek jest młody ma równo rok i jest kundelkiem. Problemy zdrowotne zaczęły sie nagle w poniedziałek i do tej pory jest tak samo. Proszę o pomoc, co moze mu byc?

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
Data dodania: 2016-08-11

Dzień dobry. Na podstawie tego opisu nie da się odpowiedzieć co może dolegać psu - takie objawy mogą dotyczyć wielu jednostek chorobowych. Jeśli w badaniu ogólnym i w badaniu krwi nie można znaleźć przyczyny niepokojących objawów należy poszerzyć diagnostykę - innej drogi nie ma. Należałoby wspólnie z lekarzem rozważyć możliwości dalszych badań dodatkowych np. powtórzenie badania krwi (tak, żeby mieć możliwość uchwycenia dynamiki zmian), ewentualnie rozszerzenie panelu biochemicznego czy uzupełnienie badania o jony, itp. Warto rozważyć też RTG jamy brzusznej (jeśli będzie taka potrzeba - z kontrastem), ewentualnie powtórzenie USG. Zebranie więcej danych powinno pozwolić na postawienie rozpoznania lub przynajmniej na znaczne zawężenie listy rozpoznań różnicowych.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii