Forum
Chora Labradorka
Witam ! Proszę o jaką kolwiek pomoc w sprawie choroby mojej psiny. A mianowicie, od jakiegoś miesiąca psina jest taka bez życia, nie chce się cieszyć, nie wychodzi z łazienki, wygląda jak by była nieszczęśliwa i cierpiała. Poszłam z nią do weterynarza, miała wykonywane badania krwi w których wyszło że ma 34,5 miliona białych krwinek a czerwonych 2,84. hematokryt wynosił 27,3. Dostawała antybiotyk o nazwie Amoksiklaw i sterydy o nazwie encorton. po tych lekach trochę jej się poprawiło. A mianowicie wynik badania krwi z 13.04.2016 białe krwinki 8,4 a czerwone 2.92.
Psina miała też robioną transfuzję krwi po której krwinki czerwone wzrosły do 3,13 ale potem spadły. Ma biale błony śluzowe w oczach i w jamie ustnej, czasem jej się zaróżawiają. Ma dni kiedy jest szczęśliwa cały czas się cieszy, a bywają dni kiedy cały czas leży w łazience i do nikogo się nie cieszy, nie reaguje nawet gdy się do niej mówi. W świeta wielkanocne, przed 2 dni wymiotowała 15 razy, więc udałam się z nią do weterynarza, dostała zastrzyk przeciw wymiotny i był spokój. teraz znowu 4 dni temu zaczęła wymiotować i miała biegunkę, ponownie dostała zastrzyk przeciw wymiotny. W sobotę dostała kroplówkę i wczoraj też. Dzisiaj dostała zastrzyk z antybiotykiem. Miała też robione badania na choroby odkleszczowe, ale wyniki wyszły ujemne. Miała też robione rozmazy krwi 2 razy, w celu sprawdzenia czy nie ma tak komórek rakowych, ale nie ma. Na początku weterynarze podejrzewali białaczkę, ale ją wykluczono.
Proszę o pomoc, moja psina cierpi a ja nie wiem jak jej pomóc, nie chcę jej usypiać !! :(
Autor |
Wiadomość |
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
|
Data dodania: 2016-04-21
Dzień dobry. W takim przypadku warto skupić się na znalezieniu przyczyny niedokrwistości. Objaw ten (jako odchylenie laboratoryjne) może towarzyszyć wielu chorobom. W pierwszej kolejności należy rozróżnić czy niedokrwistość ma charakter regeneratywny czy nieregenaratywny, co jest punktem wyjścia do dalszej diagnostyki i jednocześnie jest elementem monitoringu leczenia. Dalsze badania miałyby na celu eliminowanie kolejnych jednostek chorobowych z listy rozpoznań różnicowych. Postępowanie może być tutaj wieloetapowe i omówienie wszystkich aspektów przekracza możliwości porady online. W razie potrzeby warto rozważyć konsultację w placówce specjalistycznej (dysponując wypisem z historii choroby).
|