Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii cavalier

Forum

cavalier

Witam.Moje pytanie dotyczy psa rasy Cavalier king Charles Spaniel otóż od dłuższego czasu nosze sie z zamiarem zakupu pieska jednak mam pewne wątpliwości dotyczące zdrowia.W internecie wyczytałem że niektóre pieski chorują na MVD (serduszko).mam pytanie czego wymagać od hodowcy(badania-jak tak to jakie?) aby wyeliminować ryzyko wystąpienia tej choroby u szczeniaka.Czy kupić szczeniaka z rodowodem czy bez?(czy ma to znaczenie przy tej chorobie?)Jak przebiega leczenie i jakie są rokowania na zdrowie pieska?Dziękuje czekam na odpowiedż.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
Data dodania: 2015-01-13
Dzień dobry. Szczegółowe odpowiedzi na te pytania wymagają specjalistycznej wiedzy kardiologicznej. Warto więc rozważyć konsultację u lekarza zajmującego się kardiologią weterynaryjną. Niedomykalność zastawki mitralnej faktycznie występuje częściej u psów tej rasy. Wadę można stwierdzić u młodych psów (ok. roku) na podstawie osłuchiwania i potwierdzić badaniem USG (echo) serca. Nie dysponujemy obecnie testem DNA potwierdzającym mutację pojedynczego genu, dlatego hodowca powinien jedynie wykluczać z hodowli dorosłe osobniki dotknięte wadą. Leczenie choroby polega na terapii wspomagającej funkcjonowanie układu krążenia i mięśnia sercowego, rokowanie zależy od stopnia wady. Jak wspomniałem na wstępie, informacje te należy zweryfikować i uzupełnić u specjalisty.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii