Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii brzydko pachnąca rana mojego jamnika po ugryzieniu przez wilczura

Forum

brzydko pachnąca rana mojego jamnika po ugryzieniu przez wilczura

Proszę o pomoc, w środę wieczorem mojego jamnika pogryzł wilczur sąsiada. Ma 4 rany po zębach. 2 wyglądają na głębsze. W ten sam wieczór polałam mu ranę wodą utlenioną, ponieważ nie dał się dotknąć. Wczoraj wezwałam weterynarza do domu, dał mu dwa zastrzyki z antybiotykiem a ja mu tą ranę pryskałam octeniseptem. Niestety już wieczorem trochę od mojego psa zaczęło brzydko pachnąć. Dzisiaj okazuje się, że to od tej rany. Co mam robić, da się go uratować, bo myślę, że wdało się mu zakażenie do tej rany. Ma te rany na grzbiecie i na prawym boku poniżej grzbietu. Proszę o pomoc co w tej sprawie zrobić, bardzo się martwię o zdrowie mojego psa.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
Data dodania: 2016-08-04
Dzień dobry. Z opisu wynika, że doszło do powikłań w gojeniu się rany. W przypadku ran kąsanych jest to stosunkowo często spotykana sytuacja. Konieczna jest regularna i gruntowna toaleta rany z użyciem środka antyseptycznego i z pewnością kontynuacja antybiotykoterapii. Czas leczenia może wynosić kilkanaście dni a nierzadko jest dłuższy. Oczywiście należy też wykluczyć uszkodzenie głębiej położonych struktur (niż skóra i tkanka podskórna). W dalszym ciągu konieczna jest więc pomoc lekarska.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii