Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii bardzo wysoki AIAT u rocznej suni - co to oznacza ?

Forum

bardzo wysoki AIAT u rocznej suni - co to oznacza ?

Moja sunia LOLA ma 1 rok i 3 m-ce. Rasa : mieszanka shitzu + pudel (czyli shipoo) Przymierzałam się do sterylizacji suni i wykonałam badania krwi morfologia + biochemia. Wyniki z 26.02.16: morfologia - wszystko w normie poza MPV 5 (norma 6-9) rozmaz manualny eg Schillinga: segmentowane 55 (norma60-77) L limfocyty 42 (norma 12-30) H Oznaczenia biochemiczne AspAT 59 (norma 1-45) H AIAT 173 (norma 3-60) H mocznik 61 (norma 20-45) H inne w normie Badanie moczu - wszystko w normie. Po tych badaniach podawałam: 2x po 1 kapsułce Essentiale Forte (wyciskałam z kapsułki lekarstwo) 1x 1 tabl Lespewet dzisiaj tj. 17.03. powtórzyłam poprzednie badania krwi. Wyniki z 17.03.: morfologia wszystko w normie poza: Leukocyty 14,8 (norma 6-12) H MPV 4 (norma 6-9) rozmaz manualny wg Schillinga: limfocyty 32 (norma 12-30) H Oznaczenia biochemiczne: wszystko w normie oprócz: AIAT 555 U/l (norma 3-60) H !!!!!! Co to może oznaczać ? Bardzo się niepokoję. Nie wiem czy to ważne, ale w domu mam jeszcze 18-letnia kotkę i czasami moja sunia zjada jej jedzenie i kupy. Będę wdzięczna za szybką odpowiedź i radę co robić . Pozdrawiam Małgorzata

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Łukasz Sokalski Spec.Chirurg
Data dodania: 2016-03-21
Proszę oznaczyć GGT, ALT jest nieswoistym enzymem i może pochodzić z różnych narządów, najczęściej pochodzi z wątroby ale bez oznaczenia GGT nie będzie tego wiadomo na pewno.
Jeśli potwierdzi się że to wątroba jest przyczyną wzrostu ALT to należy wykonać badania dodatkowe (USD biopsja gruboigłowa, wycinek wątroby podczas zabiegu sterylizacji)

Powrót do tematów | Powrót do kategorii