Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii 15 letni kot - biegunki, chudnięcie, nadmierny apetyt

Forum

15 letni kot - biegunki, chudnięcie, nadmierny apetyt

Witam serdecznie! Mam bardzo pilną prośbę o próbę podpowiedzi , co dolega mojemu kotu. Kotek ma 15 lat , od przeszło roku zaczął mieć problemy z biegunkami( brzydkie czasami bardzo cuchnące nieuformowane stolce a przy tym pojawiła się nadmierna chęć jedzenia, ale bardzo trudno było znaleźć karmę ,którą by chciał jeść ( mowa o suchej karmie - przerobiliśmy multum- weterynaryjne)w trakcie był badany ,operowany(guz jądra, niezłośliwy- usunięcie jąder) i leczony- biegunki- głównie metronidazolem i antybiotykami , leczenie przynosiło efekt poprawy stolców na jakiś czas. Od jakiegoś czasu znowu pojawiły się brzydkie i częste stolce( tak jakby jedzenie przelatywało przez niego)nie dawaliśmy rady dietą tego unormować, kot sukcesywnie chudł był głodny i brzydko się załatwiał. Obecnie wykonaliśmy badania z krwi i USG jamy brzusznej i jesteśmy w trakcie podawania leków( Metronidazol ,antybiotyk i steryd - zastrzyki) leczenie od 12. 01br, wizyta ponowna dzisiaj wieczorem (15. 01) - sugerowane zapalenie trzustki , niezidentyfikowana choroba jelit , nietypowo wyglądająca wątroba. Wczoraj czyli w trzecim dniu leczenia kot czuł się bardzo źle, ledwo chodził , obolały mało jadł ,wymiotował wyraźnie dużo gorzej, dzisiaj jakby lepiej funkcjonuje -domaga się jedzenia , je, pije ale stolce do godz 15 - (6) coraz gorsze , śluzowate b.duża ilość śluzu. Mam cały komplet badań( których scan mogłabym przesłać jeśli będzie można) SDMA(EIA) - 16+, potasium- 3.2 -, sodium - 146 - ,Leukocytes - 18.2+ MCHC30- , Segmented neutrophils - 81 + , Lymphocytes - 4 - , Monocytes - 13 + , Band neutrofpfils - 364 + , Segmented neutrofpfils - 14734 + ,Lympophocytes(absolute) - 728 - , Monocytes (absolute) 2365 + , FelineSpecyfic Pancreatic Lipase - 12.3 + , Folic acid - 76. 0 +Vitamina B12- 104 - . Przepisałam tylko te nie w normie. Barzo proszę o odpowiedź.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
Data dodania: 2016-01-19
Dzień dobry. Taki przypadek przekracza możliwości porady online. Wymaga on dokładnej analizy, możliwości przeprowadzenia szczegółowego wywiadu, badania klinicznego, dostępu do pełnej historii choroby, leczenia, itd. Nie wniesiemy tu więcej niż lekarz, który dysponuje tymi możliwościami. Poszerzenie diagnostyki w kierunku zaburzeń związanych z układem trawiennym i przewodem pokarmowym (jak zapalenie czy niewydolność trzustki) to logiczne postępowanie. U starszego kota dobrze też wykluczyć nadczynność tarczycy. Jeśli mimo szeregu badań nadal nie udaje się znaleźć przyczyny niepokojących objawów warto rozważyć konsultację w placówce specjalistycznej.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii