Forum
kastracja psa ze schroniska
Witam, w czwartek wieczorem dwa tygodnie temu znalazłam psa, którego zawiozłam do schroniska, jednak po dyskusji w domu postanowiliśmy goprzygarnąć. W sobotę rano pojechaliśmy po pieska do schroniska, ale okazało się, że pies jest już własnością schroniska i możemy go jedynie zaadoptować ( miałam wrażenie, że łaskę robią). Mam pytanie, piesek jest u nas od dwóch tygodni, mamy umowę na dom tymczasowy, wkrótce podpiszemy umowę o adopcję. Czy muszę koniecznie zgodzić się na kastrację? Pies ma opiekę, działka jest otoczona siatką, na pewno nie ucieknie, poza tym bardzo sie przywiązał i my także. Mamy dwa inne psy, nie są kastrowane, psy się zaprzyjaźniły. Nie widzę potrzeby narażania tego pieska na kolejne stresy. Piesek obecnie jest chory ( kaszel , ponoć normalne u zwierząt , które były w schronisku), bierze antybiotyk. Czy jest jakaś możliwość, aby nie kastrować tego psiaka? Anna
Autor |
Wiadomość |
india
|
Data dodania: 2015-01-13
Niektore schroniska stawiaja twarde warunki i moze byc nawet tak, ze jesli odmowisz kastracji, to nie zgodza sie na adopcje. Ja bralam kiedys psine z podrzednego schroniska w malej miescinie, to nikogo nawet nie obeszlo, co z tym psem bedzie, jakim czlowiekiem jestem, czy mialam i mam zwierzaki,etc..Zero pytan..Porozmawiaj z osoba kompetentna z tego schroniska, przedstaw swoje racje, moze nie bedzie problemu. Wiesz, ludzie sa rozni. Czesto pozbywaja sie adoptowanych psow,"gubia" je, stad to dmuchanie na zimne, by nie przychodzily na swiat kolejne futrzaste nieszczescia. A moze to nie taki zly pomysl z ta kastracja? Od roznych chorob mozna piesie uchronic..Moze po prostu wytarguj troche czasu, by pies ochlonal i dopiero potem zabieg,jesli nie mozna bedzie calkowicie tego uniknac. Pozdrawiam
|