Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii kot- brak koordynacji ruchowej + niejednorodna wątroba

Forum

kot- brak koordynacji ruchowej + niejednorodna wątroba

Witam serdecznie Kot brytyjski (rasowy) wolnowychodzący, niestety łowny... 3 lata, 5,7kg do 6kg wykastrowany Kot wczoraj żle się poczuł: gorączka, oblizywanie nosa, szukanie miejsca w odosobnieniu, spał na brzuchu z łapkami pod, gdzie normalnie leży rozwalony w dziwnych pozycjach, na głaskanie nie mruczał, podczas podnoszenia miałczał jakby go coś bolało w okolicy brzucha. Oczywiście dostaje bezopet. Karma Perfect Fit pro sterile (tylko ta chce jeść probowałam mnóstwo: Acana, Hills, coś tam z dzikim łososiem w nazie Wild... długo by wymieniać) plus saszetki Felix lub Butchers dla kotów, srednio 1dna dziennie. Oczywiście nie czekając do weta. Temp była 40,2 Poprosiłam o badania krwi, wyniki poniżej: PLT Flags: SCH MIC WBC: 14,2 10`3/mm3 MCV: 42 um3 RBC: 9,39 10`6/mm3 MCH: 13,3 L pg HGB: 11,5 g/dl MCHC: 29,4 L g/dl HTC: 39,2 % RDW: 14,2 L % PLT: 285 L 10`3/mm3 MPV: 10,4 um3 WBC Flags: AG1 DIFF: %LYM: 7,6% #LYM: 1,0 L 10`3/mm3 %MON: 1,7% #MON: 0,2 L 10`3/mm3 %GRA: 90,7% #GRA: 13,0 H 10`3/mm3 wykresy WBC/RBC/PLT "w normie" TP= 72 g/l CREA: 0,997 mg/dl GPT 38,8 U/l 37 stopnii ALP: 26,2 U/l 37 stopnii Poprosiłam też o USG brzucha żeby mieć pewnośc ze nie zatkał się. Wynik: jelita OK, zadnych złogów, nerki OK ale WĄTROBA NIEJEDNORODNA chociaż nie powiększona. Kota też jakby bołało przy usg okolicy wątroby (miałczał i próbował podkurczyć tylne łapki). PROSZĘ Was o info co może być nie tak z tą wątrobą. JAKIE BADANIA zrobić żeby wykluczyć problem? Chcę być pewna że z nim jest wszystko OK a ta niejednorodna wątroba mnie martwi...Kot ma apetyt, normalnie je i pije, wczoraj jak się źle czuł też jadł ale mniej. Może przez to że nie był na czczo ta wątroba tak wyszła? Ale nie był też obżarty. Dzisiaj kot czuje się normalnie, dostal wczoraj zastrzyki: antybiotyk, osłonowy, witaminy i przeciwbólowy. Witam ponownie modyfikacja txtu bo doszedł nowy objaw. Wczoraj było wszystko OK z kotem, nie gorączkował ale dzisiaj nad ranem kot całkowicie stracił równow

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
ilona9043
Data dodania: 2013-12-05
No to jest tak: przejechaliśmy się do Wrocławia po nic...dla mnie jak dzwonię i mówię ze dzwonię żeby umówić się na endoskopię a Pani odpowiada że jutro po 15nastej i że nie trzeba się rejestrować i ze AKURAT dyżur mają specjaliści od endoskopii oznacza ze jestem umówiona na badanie, ale nie to nie tak- ja jestem umówiona na umówienie terminu na badanie które będzie możliwe w poniedziałek, bez komentarza :(
Jednak nie ma tego złego itd, kot zaskoczył po powrocie do domu i wciągnął sporo chrupek (z 20) oraz pół saszetki :) może już bedzie OK...mam nadzieję 
Podczas tej owocnej wizyty we Wrocku poprosiłam o zrobienie ponownie morfologi żeby nie ładować mu antybiotyków jak nie ma stanu zapalnego a wet zaproponowala przy okazji bad krwi na wątrobę bo jednak 5 dni kot praktycznie nie jadł. 
Oba badania wyszły OK więc już nie dawaliśmy antybiotyku tylko kroplówkę i witaminy.

Czekam co dalej, jak do poniedziałku kot nadal bedzie jadł to odpuszczę endoskopię i to nie dlatego że zał mi tych kilku stówek to akurat mi lotto, ale dlatego że narkoza, badanie wziernikiem i nie chcę go ponownie osłabiać/ podrażniać  i narazac na stres bez ważnego powodu. Dobrze kombinuję?

Acha powtórne testy na felv, fiv i fip wyszły ujemne :) dostałam przed 2h wyniki
ilona9043
Data dodania: 2013-12-06
Hmmm...on nadal dziwnie je, i nie za wiele, dzisiaj 1/2 saszetki, kilka chrupek , 3 plasterki wędliny i łyżkę stołową tuńczyka, zgrzyta zębami i wypluwa cześć, przerzuca pokarm z prawej na lewo. No nie jest to normalny sposób gryzienia i przełykania to na bank. Jednak chrupki pogryzie... Qrde  nie ślini, z mordy normalny wyziew, nie są to J`adore Diora ale też nie "o mój boże", no normalny wyziew moim zdaniem, macałam dziąsła nie krzywił się, ma lekki kamień nazebny ale dziąsła nie są zaognione, może tylko bardziej różowe przy nasadzie w przypadku trzonowców niż na reszcie ale wszyscy weci ogladali zęby i tylko we Wrocku wspomniano o kamieniu przy trzonowcach ale też nie pod kątem że to powód. Jeden kieł ma plamkę ciemniejszą - oblukać by trzeba. Kot zachowuje się normalnie, bawic się chce, itp. Kupki od wczoraj nie było.
Może to z tym związane. Może to zęby? Jak można zdiagnozować? U człowieka robi się rengena paszczy zebowej i widać ubytki ale szczerzę wątpię czy taka usługa jest dostępna dla zwierząt...

Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
Data dodania: 2013-12-09
Zmienny apetyt i dziwne zachowanie w trakcie jedzenia jak najbardziej mogą sygnalizować problem w jamie ustnej (szczególnie w sytuacji, w której szereg badań w kierunku chorób ogólnoustrojowych nie pozwala na postawienie rozpoznania).
Dokładne badanie jamy ustnej (zębów, dziąseł, okolicy przyzębia, itd.) możliwe jest jedynie w sedacji lub w znieczuleniu ogólnym. Niektóre zmiany mogą być bardzo subtelne i trudne do uchwycenia, dlatego u przytomnego zwierzęcia zwykle jest to niemożliwe. Badanie można uzupełnić zdjęciami RTG miejsc podejrzanych o źródło problemu. Aby mieć pewność co do rzetelności takiej diagnostyki warto udać się do placówki, w której pracuje lekarz zajmujący się stomatologią weterynaryjną.

1    2 

Wyświetlam [ 11 - 13 ] z 13

Powrót do tematów | Powrót do kategorii