Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii ZWICHNIETY POWAŻNIE STAW

Forum

ZWICHNIETY POWAŻNIE STAW

WITAM MAM OWCZARKA NIEMIECKIEGO 6 LAT, OSTATNIO KULAŁA NA TYLNĄ ŁAPĘ WŁAŚCICWIE NIE STAWAŁ NA NIĄ NA PRZEŚIWETLENIU WYSZŁA TRAGEDIA STAWY ZWICHNIETY COFNIETY DO TYŁU, POPŁAKAŁAM SIĘ BO POIWEDZIANO, ZE JEST TRAGEDIA, PROFESOR DO KTÓREGO TRAFILIŚMY PRZEPISAŁ LEKI I KAZAŁ OBSERWOWAĆ W PRZECIWNYM RAZIE GROZI MU OPERACJA OBCIĘCIE CHYBA PANEWEK CZY JEST KTOŚ W SATNIE MI POMÓC I PORADZIĆ CO MOZNA JESZCZE DLEJ Z TYM ZROBIĆ. STAW JEST COFNIĘTY DO TYŁU I WYPADŁA PANEWKA PROSŻE PORADZDŹCIE NIA PRZEŻYJĘ STRATY 3 PSA. POZDRAWIAM

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Łukasz Sokalski Spec.Chirurg
Data dodania: 2011-11-07
Witam, niestety jeśli nie da się zreponować (nastawić) staw, a przy dużym przemieszczeniu zwykle jest to niemożliwe to konieczna będzie amputacja główki kości udowej. Psy do 15 kg doskonale sobie radzą bez główki jednak tak duży pies będzie niestety kulał. Co gorsze te psy bardzo często cierpią na dysplazję stawów biodrowych i w sytuacji kiedy jedna noga będzie odciążona druga przejmie jej rolę, spodziewać się można wtedy zwyrodnienia w zdrowym stawie. Nawet jeśli uda się nastawić staw, istnieje ryzyko ponownego zwichnięcia dlatego bardzo ważna będzie właściwa rehabilitacja oraz utrzymanie psa w odpowiedniej wadze (jak najniższej). Ostatecznie warto również wziąć po uwagę protezowanie stawu, jednak jest to kosztowny zabieg i mało jest w Polsce specjalistów którzy by się podjęli tego zabiegu.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii