Forum
Zwężenie tchwicy u Yorka
Witam. Mam problem z moją 4 letnią sunią rasy York Shire Terrier. Ostatnim czasem zauważyłam, że bardzo szybko się męczy, ciężko oddycha, dyszy, a nawet sztywnieje. Skonsultowałam to z lekarzem weterynarii i początkową diagnozą był stres i silne reagowanie. Dostała tabletki na uspokojenie i na niedługi czas sztywnienie zniknęło, jednak teraz ponownie wystąpiło. Najgorsze jednak było to, że Fiona dosłownie pada po spacerze. Nie ma siły iść czy wskoczyć na kanapę. Byłam wczoraj ponownie u weterynarza i po wykonaniu zdjęcia RTG okazało się, że moja sunia ma bardzo wąska tchawicę. Jest to zwężenie tchawicy na wysokości klatki piersiowej.weterynarz uznał iż tak wąskiej jeszcze nie widział. Zalecił na początek inhalator dla psów oraz wspomniał o operacji.W związku w tym poszukuje informacji na temat: - Na czym taka operacja miałaby polegać? - Gdzie można ją wykonać? - Czy każda klinika weterynarii wykonuje taką operację, a jeśli nie to które to robią? Bardzo proszę o odpowiedź i pomoc.
pauli890 z BYDGOSZCZY
Autor |
Wiadomość |
Lekarz weterynarii: Łukasz Sokalski Spec.Chirurg
|
Data dodania: 2012-08-30
Witam, operacja polega na wszczepieniu tzw. stentów. Są to swojego rodzaju pierścienie z tworzywa sztucznego które wymuszają prawidłowy kształt przekroju tchawicy. Zabiegu takiego z pewnością nie wykonuje każda klinika ze względu na trudność wykonania zabiegu oraz dostępność materiałów. Niestety nie znam lecznic w Bydgoszczy i nie jestem w stanie skierować Pani do którejś z nich, jednak myślę że po kilku telefonach z zapytaniem o stenty tchawiczne do kilku lecznic sprawa się wyjaśni. Jeśli ktoś w Bydgoszczy robi takie zabiegi to powinien być znany w miejscowym środowisku weterynaryjnym.
|