Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii zmiany na skórze u psa

Forum

zmiany na skórze u psa

witam,mam dużego psa ma 8lat i chodzi mi o to co mogę zrobić z jego sierścią ponieważ zaczyna troszkę łysieć lekarz swierdził u niego świeżb sierści ale nie na 100% potrzebne są badania ale są drogie czy można zrobić coś domowym sposobem lub jakimiś maściami.jego głowa i brzuch są czarne a reszta sierści jest rudawa i krótka był czas że gryzł sobie ogon a nawet wygryzł sobie z niego troszkę sierści i w tym miejscu też ma łysą skurę z początku myślałem żę może go ktoś czymś oblał ale myślę że może jednak nie i ma jakąś tą chorobę . czasami jak go dotykam to zaskomli tak jakby go bolało dotykanie tej sierści. proszę o poradę i z góry bardzo dziękuję.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Martyna Wilk-Niepiekło
Data dodania: 2010-08-03
Witam!
W celu stwierdzenia obecności świerzbowca nalezy wykonać zeskrobinę i obejrzeć pod mikroskopem. Jeśli w gabinecie nie jest to możliwe, to takie badanie w laboratorium nie należy do najdroższych ( ok. 20-30zł). Warto wykonać to badanie by następnie podjąć szybkie i skuteczne leczenie. Mozna oczywiście wykąpać psa, ale to nie spowoduje odrostu włosów bez usuniięcia głównej przyczyny problemu. W zeskrobinie także można stwierdzić inne pasożyty (jak nużeniec, roztocza, pchły), mogące być tego przyczyną. Ważny jest równiez stan skóry w miejscach wyłysień, czy jest zaczerwieniona, obecność wykwitów skórnych. Na stan skóry ma wpływ także karma, jaką pies spożywa. Dobrej jakości karma nie powinna powodować problemów skórnych.
Pozdrawiam serdecznie i życzę szybkiego rozwiązania problemu!

Powrót do tematów | Powrót do kategorii