Powrót do tematów | | Powrót do kategorii |
Autor | Wiadomość |
szkofia |
Data dodania: 2012-01-06
[color=#515151; font-family: Tahoma, Verdana, Geneva, Arial, Helvetica; font-size: 11px; line-height: 18px; background-color: #efefef]WITAM SERDECZNIE. MOJE PYTANIE ZWIĄZANE JEST Z OCZAMI MOJEGO PIESKA. PO PRZEBYTEJ CHOROBIE MOJEJ SUCZCE ZMĘTNIAŁY ROGÓWKI. PO PODANYCH LEKACH JEDNO OKO WRÓCIŁO DO STANU DOBREGO, DRUGIE ZAŚ NADAL JEST ZMĘTNIAŁE I BIAŁKA SĄ BARDZO ZACZERWIENIAŁE. LEKARZ WETERYNARII STWIERDZIŁ, ŻE ZMĘTNIENIE W OKU PRZERADZA SIĘ W JASKRĘ, ŻE W OKU JEST DUŻE CIŚNIENIE I TRZEBA BY BYŁO USUNĄĆ OKO. NO I MOJE PYTANIE TO.... CZY MOŻNA ZROBIĆ COŚ WIĘCEJ, BY URATOWAĆ OKO? DO MOJEGO PYTANKA DOŁĄCZAM KILKA OSTATNICH WPISÓW Z KSIĄŻECZKI ZDROWIA MOJEGO PSA, Z LEKAMI JAKIE STOSOWALIŚMY ITD. BARDZO PROSZĘ O SZYBKĄ POMOC. Z GÓRY DZIĘKUJĘ!!![/color]
Załączniki: |
Lekarz weterynarii: Maciej Czajka |
Rozpoznanie jaskry można postawić po pomiarza ciśnienia w gałce ocznej. Czy takie badanie zostało wykonane?
W rozpoznaniu lekarz napisał, że mamy do czynienia z zapaleniem błony naczyniowej, niestety nie mogę odczytać wszystkich leków, jedynie atropinę. |
szkofia |
Jedyną rzeczą jaką wykonał lekarz, to rozszeżył jej powieki i uciskał na gałki oczów. Po czym stwierdził, że jest ciśnienie w gałce ocznej, oraz powiedział, że oko jest do usunięcia. Leki jakie dawałam, to krople Maxitrol i właśnie ta atropina. Wszystko inne niestety jest w rozpisce i sama nie wiem co to jest :(
|
Lekarz weterynarii: Maciej Czajka |
Data dodania: 2012-01-09
Ucisk gałek ocznych może jedynie sugerować wzrost lub obniżenie ciśnienia śródgałkowego. Właściwy pomiar wykonuje się używając w tym celu tonometru. Przy podejrzeniu jaskry atropina jest przeciwwskazana, można ją stosować w przypadku podejrzenia zapalenia błony naczyniwowej - takie rozpoznanie widnieje w karcie. maxitrol będzie pomagał przy uveitis. Gdy jednak efekt będzie za słaby dobrze jest sięgnąć po leki ogólne. Czasem zapalenie błony naczyniowej oka może być efektem ogólnych procesów zapalnych, wtedy leki ogólone są niezbędne.
Proszę dla świętego spokoju określić ciśnienie śródgałkowe w punkcie posiadającym odpowiednie oprzyrządowanie. |
szkofia |
Data dodania: 2012-01-10
Witam Panie Macieju. Bardzo dziękuję za tą odpowiedz. Zrobię jak Pan mówi. W moim mieście nigdzie nie zrobię takiego badania,ale znalazłam przychodnię okulistyczną w Warszawie i jak najszybciej tam pojadę. Jeszcze raz Panu bardzo dziękuję.
|
Powrót do tematów | | Powrót do kategorii |