Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Złe wyniki morfologii u owczarka po zatruciu - co dalej?

Forum

Złe wyniki morfologii u owczarka po zatruciu - co dalej?

Jestem właścicielką 13-letniej suczki rasy owczarek niemiecki. Tydzień temu zjadła Ona surowe mięso wołowe, które spowodowało ostre zatrucie organizmu (biegunki, wymioty, ogólne osłabienie). Nie wiedzieliśmy czy przeżyje, Przez kilka dni dostawała kroplówki i antybiotyki. Nerki były naruszone, ale już wróciły do normy. Zostało stwierdzone zapalenie wątroby z którym dalej walczymy. Na usg po za starym ropieniem przy macicy nie zostało nic wykryte. Piesek od 2 dni czuje się lepiej, wstaje, je, wygląda coraz lepiej. Dzisiaj miała badania krwi, które wykazały bardzo podwyższony poziom białych krwinek (ponad 4000) i niedokrwistość. Pani doktor zaczęła mnie straszyć, że to bardzo złe wyniki i że to może być nowotwór. Ale czy nowotwór nie powinien zostać wykryty przy usg? I czy biorąc pod uwagę jej wcześniejszy stan agonalny białe krwinki maja prawo być podwyższone bo dopiero powoli wraca do normy? Co jeszcze mogę zrobić/zbadać na co zwrócić uwagę? Co dalej? z góry dziękuję za odpowiedź!

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Maciej Czajka
Data dodania: 2013-11-26
Prawdopodobnie wkradł się błąd w Pani opis. Fizjologiczny poziom leukocytów u psa to 6 - 16 tyś Wartość ponad 4 tyś świadczy o leukopenii. Po poziomie samych leukocytów nie można stwierdzić czy mamy do czynienia z nowotworem, białaczki można co najwyżej podejrzewać, inne nowotwory zwykle nie dają charakterystycznych zmian w obrazie białokrwinkowym. Potrzebne są także inne badania, zwykle rozpoznanie co do nowotworu stawia się po wykonaniu badania RTG i USG.
Jeśli miałbym jeszcze w czymś pomóc proszę o przesłanie kompletu badań.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii