Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Złe wyniki moczu i krwi.

Forum

Złe wyniki moczu i krwi.

Witam, Dwa lata temu kończąc spacer na śniegu u mojego obecnie 5-cio letniego psa rasy szpic średni zauważyłam w kropelkach moczu domieszkę krwi.Poszłam od razu do lekarza który stwierdził w moczu b.liczne kryształy struwitowe,białko i podwyższone leukocyty.Przez ponad 6 miesięcy był na karmie URINARY,ilość kryształów spadła,ale leuk. i białko było nadal.Miesiąć temu poszłam do innego lekarza który zrobił badanie moczu i krwi:Podam wyniki do konsultacji.MOCZ-barwa-żółta,przejrzystość-lekko mętny,gęstość względna H-1,048,pH-7,białko-80kom/ul,hemoglobina-brak,urob.-brak,glukoza-brak,osad-pojedyńcze komórki nabłonka dróg,leukocyty 125kom/ul,erytrocyty-brak,wałeczki-pojedyńcze,kryształki-brak.KREW-hemoglobina 19,7(13-19),trombocyty 124 tys./mm3 (160-430),granulocyty 84,2 (50-80),MCH 28 (22-27),MCHC 38,1 (34-36).Biochemia krwi w normie.Leki do podania IPAKITINE,FURAGINUM,UrinoVet.Obecne badanie moczu-barwa-żółta,przejrzystość-mętna,gęstość względna 1,046 (1,016-1.045),białko +++,leukocyty-125,bardzo liczne kryształy struwitowe.USG-prawidłowe.Zbadano również przewód moczowy-bez zmian.Dodam,że bardzo mało pije chociaż próbowałam dawać mu wszystko co dozwolone.Proszę o poradę..

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Tomasz Kutrzuba
Data dodania: 2011-12-22
Według mnie, pies powinien stale być na diecie typu Urinary, do picia dostawać tylko wodę źródlaną niskozmineralizowaną. Ponieważ mało pije, a to zagęszcza mocz, należy podawać mu karmy mokre (suchą też można przed podaniem namoczyć, ale niezwłocznie usunąć niedojedzoną. Należy rygorystycznie przestrzegać diety - nie powinno się podawać nawet gratisów z naszej domowej lodówki. Należałoby również stale podawać dodatek zwiększający elastyczność i śluzowatość dróg moczowych, ułatwiający rozpuszczanie kamieni struwitowych, np. Urolsyn.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii