Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Zespół wobblera u kundelka

Forum

Zespół wobblera u kundelka

Witam, mój 8,5 letni mieszaniec (mały kundelek, jamnikopodobny) od ok. 2 lat miał problemy z kręgosłupem. Objawiało się to tym, ze nie mógł wskoczyć na wersalkę i chodzić po schodach. Kiedy to następowało dostawał zastrzyk sterydowy i jego stan w ciągu 2 dni poprawiał się. 2 tygodnie temu znowu siadł mu kręgosłup, ale leczenie nie pomogło. Zaczęło się pogarszać. Tydzień później pies zaczął się chwiać i zaczęły mu się rozjeżdżać przednie łapki, główką uderzał o podłogę, ale jeszcze chodził. Weterynarz stwierdził syndrom wobblera (w RTG zmiany w odcinku szyjnym c3-c4). Od 5 dni pies leży i nie może utrzymać się na przednich łapkach, tył ma sprawny. Dostaje encorton i relanium. Weterynarz poinformował nas również o możliwości operacji. Nie wiemy co robić. Piesek zawsze był bardzo aktywny, uwielbiał się bawić, skakać. Teraz jest zamknięty w kojcu, jest smutny, obolały i chyba trochę obrażony. Czy leczenie encortonem mu pomoże, czy będzie konieczna operacja? Jak długo może trwac takie leczenie? Jakie są szanse, że piesek stanie się w miarę sprawny (zacznie utrzymywać się na przednich łapkach)? Czytałam także, że okres rekonwalescencji po operacji jest bardzo długi i bolesny i nie wiem czy narażać mojego pupila na takie cierpienia. Pozdrawiam Sylwia

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
Data dodania: 2012-10-22
http://www.portalweterynaryjny.pl/porady-specjalisty/witam-br-moj-dwuletni-doberman-cierpi-na-zespol-ch-636.html
Sylwia84
Data dodania: 2012-10-22
Dziękuję za odpowiedź. U kolezanki problem był z tylnymi kręgami, u mojego psiaka z przednimi. Pogorszenie nastąpiło bardzo szybko. Piesek nie chodzi, tylko jakgdyby pełza. Tył podnosi i głową przesuwa tułów, gdy chce zmienić pozycje lub przewrócić się na 2 bok. Zastanawiam się czy to nie jest już za późno na leczenie zachowawcze, czy może panikuję za bardzo (dopiero minął tydzień od rozpoczęcia leczenia) i po jakimś czasie poprawi sie jego stan.
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
Data dodania: 2012-10-23
Lokalizacja zmian ma wpływ na objawy kliniczne, zasada postępowania pozostaje podobna. Podjęcie decyzji odnośnie rodzaju postępowania uzależnione jest od wielu czynników, m.in. wyników dokładnego badania neurologicznego, stopnia uszkodzenia rdzenia, możliwości diagnostycznych (mielografia/tomografia), itd. Posiadając te informacje lekarz powinien też wstępnie określić rokowanie, czyli szanse na poprawę/wyleczenie. Ze względu na dużą ilość czynników wpływających na powyższe rozważania, trudno jest doradzić cokolwiek na odległość. Generalnie leczenie zachowawcze polega zwykle na drastycznym ograniczeniu ruchu (minimum 4 tygodnie), leczenie operacyjne powinno być poprzedzone dokładną diagnostyką z zakresu badań obrazowych (np. mielografia). Propozycje postępowania i związane z tym apekty należy omówić wspólnie z prowadzącym lekarzem weterynarii.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii