Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Zerwane więzadło

Forum

Zerwane więzadło

Witam. Jestem właścicielką 11,5-miesięcznej suczki w typie rasy chow-chow. Ponad miesiąc temu(ok. 12 marca) suczka doznała kontuzji. W czasie biegu, podczas skrętu zaskamlała, zapiszczała i podwinęła pod siebie łapkę. W ten dzień aż do późnego wieczora szczekała im piszczała, widać było, że bardzo Ją boli. Przez kilka dni nie mogła chodzić. Co kilka kroków siadała. Po konsultacji telefonicznej z wet. podałam leki przeciw bólowe. W niedzielę jednak (17 marca) pojechałam do wet. Wykonał test szufladkowy i powiedział, że jest to zerwanie więzadła krzyżowego. Powiedział, że powinien zostać przeprowadzony zabieg wszczepienia sztucznego więzadła. Od kilku dni Roxy zaczęła biegać o czym wcześniej nie było wgl mowy. Nie miała przeprowadzonego zabiegu rekonstrukcji. Zastanawiam się, czy to może nie być zerwanie więzadła skoro zaczyna biegać? A może już wytworzyła się struktura stabilizująca staw? A może dla pewności lepiej jest wykonać zdjęcie RTG?

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Maciej Czajka
Data dodania: 2013-04-22
Zwykle przy zerwaniu więzadła krzyżowego mamy do czynienia z taką sytuacją, gdy początkowo duży ból zmniejsza się do akceptowalnego poziomu. Ale kulawizna zwykle pozostaje. Uszkodzone więzadło drażni jamę stawową doprowadzając do artrozy. Zwykle jest to długotrwały, przewlekły proces, leczenie operacyjne niezależnie od wybranej metody ma skuteczność powyżej 80%. Zabiegi warto wykonywać u młodych psów. Urazy u psów starszych można z powodzeniem leczyć zachowawczo.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii