Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii zdechł mój 8-letni doberman, jaka przyczyna?

Forum

zdechł mój 8-letni doberman, jaka przyczyna?

Witam. miałam psa rasy doberman, właśnie skończył 8 lat, wydawało mi się, ze był okazem zdrowia, oczywiście szczepiony, dobrze odżywiany, nie wiązany, wybiegany. zmarł nagle, znalazłam go rano w kojcu przy budzie. budę miał docieploną, ale dodatkowo miał w niej poduchę od fotela, która wypełniona była gąbką. jako że lubił wszystko gryźć i psotować, to rozszarpał to na drobne kawałki. gdy go znalazłam leżał w takiej pozycji w jakiej zazwyczaj coś gryzie, leżący z łapami do przodu, tył na łapach. w mordzie miał kawał tej gąbki, trudno mi było ją wyjąć bo szczęki były mocno już zaciśnięte. trudno mi się pogodzić z tym, bo nie wyglądał jakby walczył czy odkrztuszał, zawsze wtedy się podnosił i chyba inaczej by padł. mam wrażenie jakby spotkała go nagła śmierć, bezdech czy co? teraz gdy wracam myślami, to miał kilka dni przed śmiercią jakieś problemy z nosem, tak dziwnie nim ciągał, głośno coś tam mu świstało, tak jakby miał katar. proszę mi wyjaśnić, jeśli da się po tym opisie, jak mógł umrzeć, co mu się stało. nie takie rzeczy odkrztuszał, bo ciągle coś gryzł i jakoś inaczej by leżał, a nie tak spokojnie. :(

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
Data dodania: 2012-02-13
Dzień dobry. Czy została wykonana sekcja zwłok?
pola
Data dodania: 2012-02-13
Niestety nie, mój brat go pochował. nawet nie wiedziałam, ze można zrobić sekcję psu, nie wiem jakie są koszty, wtedy nie przyszło mi to do głowy. to był mój drugi pies w życiu, poprzedni (kundelek) zmarł po 15 latach. jesli może Pan coś wywnioskować z tego co napisałam wczesniej to poproszę o opinię.
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
Data dodania: 2012-02-14

Badanie sekcyjne w takiej sytuacji byłoby rozstrzygające. Bez niego można tylko snuć domysły. Faktycznie, zakrztuszenie wywołuje zwykle silną reakcję obronną organizmu, czemu może przeczyć znalezienie psa w naturalnej dla niego pozycji. Nagła śmierć może być spowdowana udarem, problemami w układzie krążenia. W takim wypadku nie można jednak wykluczyć w 100% żadnej z możliwości.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii