Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Zaparcie

Forum

Zaparcie

Uprzejmie proszę o poradę. Mój psiek ma 4 lata nie wiem z jakiej przyczyny ma zaparcie które trwa już 5 dni. Przyczyną może być to iż zjadł mój pies dużą ilość kości i z tego powodu nie może oddać kału. Pije jedynie małe ilości wody nie wymiotuje. Proszę mi powiedzieć jakim domowym sposobem można rozżedzić kał> pies przez ten okres pięciu dni pojawia się w przychodni wetertynaryjnej dwa razy dziennie, lecz skuteczność jest znikoma mimo podawanych środków nie jestem w stanie powiedzieć jakich. podaję mu na zalecenie lek. oliwę z oliwek strzykawką. Jak długo może trwać taki stan u psiaka. Pozdrawiam

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Tomasz Kutrzuba
Data dodania: 2012-01-29
Wbrew obiegowym opiniom, psy nie jadają kości! W dzikich stadach psowate po upolowaniu ofiary jedzą w kolejności - wnętrzności, mięso mięśniowe a dla tych najsłabszych osobników, najniższych w stadzie i przez to najbardziej niedożywionych pozostają kości. Tkanka kostna potrafi zalegać jako gruz kostny w układzie pokarmowym bardzo, bardzo długo; czasem fragmenty kostne uszkadzają ściany żołądka, jelita, czy gardło. Jeśli właściciel chce spożytkować kość jako karmę/przysmak, może wydobyć z niej części chrzęstne czy szpik i to jest jadalne. Reszta NIE. Jeśli środki rozkurczowe, oliwa, lewatywy nic nie dają, ostatnią szansą jest niezwłoczny zabieg chirurgiczny usuwający złogi gruzu kostnego.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii