Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii zapalenie ucha u psa

Forum

zapalenie ucha u psa

Witam! Chciałabym się dowiedzieć jaki środek mogę zastosować dla psa, gdyż od pewnego czasu trzęsie głową(bardzo sporadycznie). Gdy przemywałam mu uszy, zauważyłam iż czyszcząc prawe ucho pies się drapie łapą (tak jakby go swędziało) zaczęłam się obawiać, iż może to być początkowe stadium zapalenia ucha. Nie widzę by coś z niego wyciekało, może ma lekkie zaczerwienienie ale nie jestem w stanie tego stwierdzić czy aby na pewno ponieważ jest to za głęboko. Proszę o jakieś rady. Jest młody ma nie całe 4 lata. Strasznie obawiam się zapalenia ucha, ponieważ nasz ostatni pies właśnie przez to musiał zostać uspany. Aktualnie nie mam jak dostać się do weterynarza, dlatego piszę do Państwa.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Łukasz Sokalski Spec.Chirurg
Data dodania: 2010-06-30
Niestety bez bez jednoznacznej diagnozy postawionej, po uprzednim badaniu otoskopowym, przez lekarza weterynarii nikt nie jest w stanie doradzić konkretnego preparatu. Jeśli jest to zapalenie kanału słuchowego to leki, które należałoby zastosować są wydawane na podstawie recepty lub bezpośrednio w trakcie wizyty przez lekarza weterynarii. Dopóki nie wiemy co jest z uchem, nie należy wprowadzać do kanału słuchowego żadnych narzędzi ani płynu. Okazać się może np. że w kanale słuchowym jest ciało obce lub doszło do perforacji błony bębenkowej i działanie na własną rękę może zaszkodzić psu. Do czasu wizyty należy dbać o higienę okolicy ucha tj, czyścić właściwym preparatem małżowinę uszną i ujście zewnętrzne kanału słuchowego, niezbyt głęboko, uważając aby nic nie nalało się do środka. Jeśli problem nie ustępuje od kilku dni to należy wybrać się do weterynarza lub zamówić wizytę domową. Pozdrawiam.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii