Forum
zapalenie skóry u Berneńczyka
Moja sunia Berneńskiego Psa Pasterskiego - rok i 4 miesiące -na zapalenie skóry - najprawdopodobnej od pcheł (znalazłam u niej 2 sztuki) Po wizycie u weterynarza i leczeniu antybiotykiem, którego nazwy niestety nie pamiętam (duże różowe tabletki) i przy okazji zastrzykami przeciw świądowymi, było dużo lepiej. Pies został oczywiście odpchlony - po ok 2,5 tygonia później wykąpana w Hexodermie. Przez parę dni było dobrze, ale znowu zaczęła sie strasznie drapać i na skórze pojawiły sie strupy. Smaruję te strupy jodyną przy okazji je zrywając, ale pies ma tendencje do wygryzania sobie tych miejsc aż do krwi. Przeszukując jej sierść nie znalazłam tym razem żadnej pchły.
Czy jest jakiś sposób, żeby pies tak sie nie męczył? Podaje jej na skórę preperaty przeciwpchelne kupowane w lecznicy co trzy tygonie - żeby nie straciły swoich właściwości. Mieszkamy na wsi, chodzimy na spacery po lesie i oczywiście pies ma kontak z innymi psami.
Dodam, że pies jest karmiowy tylku suchą karmą - Purina Dog Chow - nie dostaje innego jedzenia.
Mam także w domu kota - krórego smaruje praparatami na pchły równocześnie z psem.
Chciałabm zapytać, czy moge podać psu np wapno, króre biorą ludzie albo coś od alergii?
Czy konieczne jest znowu podawanie antybiotyku (poprzedni przez okres 17 dni)
Co mogę zrobić, żeby ulżyć psu ?
Autor |
Wiadomość |
Lekarz weterynarii: Łukasz Sokalski Spec.Chirurg
|
Data dodania: 2011-09-30
Witam, przede wszystkim należy pozwolić zagoić się ranom. Nie zrywać strupów i nie używać jodyny bezpośrednio na rany - jest to bolesne i wzmaga świąd. Jeśli rany się nie goją odpowiednio to można zastosować miejscowo maść antybiotykową (stosować regularnie kilka razy dziennie) oraz uniemożliwić psu dostęp do ran (oraz do maści którą bez tego szybko zliże) np. z pomocą kołnierza ochronnego. Wapno tu raczej nie pomoże. Wskazana byłaby powtórna kąpiel w hexodermie - pianę zostawić na kilka minut a potem dokładnie spłukać. Pozdrawiam.
|