Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Zapalenie przyzębia -pogorszenie stanu kotki

Forum

Zapalenie przyzębia -pogorszenie stanu kotki

Moja kotka ma od dłuższego czasu stan zapalny dziąseł ( jest leczona przez weterynarza ale to nic nie daje - zwykle dostawała przez 3 dni antybiotyk, leki przeciwzapalne przez tydzień i była poprawa na krótko a później pojawiał się z powrotem stan zapalny). Z własnej inicjatywy dwa razy dziennie smarujemy jej dziąsła maścią (po konsultacji z weterynarzem). Stan zapalny miała już 4 razy w ciągu 3 miesięcy. Od dwóch dni znów jest chora, nic nie je a widać po niej że jest bardzo głodna (karmimy ją mlekiem). Dziś rano znalazłam ją schowaną pod kołdrą, z mocno ciepłymi uszami, jest apatyczna. Wcześniej nigdy nie była aż tak chora. Proszę o poradę co mam w tej sytuacji zrobić bo najwcześniej mogę zabrać ją do weterynarza dziś w godzinach nocnych lub jutro rano - ale chcę znaleźć jej innego weterynarza lub przynajmniej się skonsultować skoro ten do tych czas nic nie pomógł. Z dodatkowych informacji kotka ma 5 lat jest wysterylizowana, wzięta ze schroniska (w schronisku przechodziła koci katar), od czasu problemów z zębami nie wychodzi na dwór. Pilnujemy by miała świeże jedzenie, w czystych miskach, często zmieniamy wodę. Proszę pilną odpowiedź.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Łukasz Sokalski Spec.Chirurg
Data dodania: 2011-09-16
Witam, jeśli kotka nie miała usuwanego kamienia nazębnego, a ten występuje to leczenie zachowawcze nie pomoże. Należy najpierw dokładnie wyczyścić zęby. Jeśli jednak zęby są czyste a problem nadal występuje to należy wziąć pod uwagę problem natury immunologicznej.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii