Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Zapalenie naczyń krwionośnych

Forum

Zapalenie naczyń krwionośnych

Witam Jakiś czas temu niekompetentny weterynarz zdiagnozował po prześwietleniu spondylozę u mojego mopsa. Inny po oglądnięciu tego zdjęcia powiedział że nic na nim ciekawego nie widać, a poza tym zrobione jest źle. Niestety kontakt z nim się urwał. Moim zdaniem większy problem niż kręgosłup stanowią stawy psa, lecz weterynarz nasz upiera się że są zdrowe a wszystko co złe to kręgosłup. Psu jednak w stawach coś przeskakuje, ma totalny zanik mięśni. Ostatnio przeczytałam o chorobie nazywanej również zapaleniem naczyń krwionośnych. Objawia się zespołem suchego oka, atakuje stawy i mięśnie często końcówki uszu. Mój pies ma z tym wszystkim problem. Nasz weterynarz nas wyśmiał. Czy to może mieć coś wspólnego z tą chorobą? Jakimi lekami można leczyć zespół suchego oka? Dostawał i dostaje bardzo drogą maść ale chciałabym mieć rozeznanie czym to można leczyć?

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Łukasz Sokalski Spec.Chirurg
Data dodania: 2013-05-31
Zaniki mięśni jak najbardziej mogą być wynikiem spondylozy. Skoro lekarz na podstawie wywiadu i badania twierdzi że stawy są zdrowe to ja na podstawie samego stwierdzenia właściciela nie mogę podważyć tej diagnozy (nawet gdybym wiedział o które stawy chodzi). Wystąpienie w/w objawów nie oznacza zapalenia naczyń krwionośnych - to raczej rzadkie schorzenie, choć objawy MOGĄ (nie muszą) sugerować problemy krążeniowe. Nie sądzę aby te objawy miały związek z suchym okiem do którego mops jest rasowo predysponowany ze względu na budowę głowy, jak również z resztą objawów. Suche oko leczy się przez podawanie kropli lub maści (różnych w zależności od tła, o mopsa najczęściej maści nawilżających) lub chirurgicznie przez transpozycję przewodu ślinianki przyusznej.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii