Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Zapalenie dziąseł u kota

Forum

Zapalenie dziąseł u kota

Witam 3 dni temu mój kotek przestał jeść i pić. Pierwszego dnia zbagatelizowałam problem, bo pomyślałam, że może po prostu coś mu nie smakuje, albo nie jest głodny. Drugiego dnia rano udałam się jednak do weterynarza. Weterynarz zajrzał w mordkę i stwierdził, że kot ma zapalenie dziąseł. Dał mu kilka zastrzyków w tym witaminę c. Następnego dnia kazał przyjechać na antybiotyk. Dziś kotek dostał antybiotyk i zastrzyki z wodą, żeby się nie odwodnił. Pojutrze mamy jechać na kolejny antybiotyk i coś tam jeszcze. I mam teraz 2 pytania: 1 Kicia od tych 3 dni bardzo mało je, dziennie to dosłownie kilka małych kawałeczków piersi z kurczaka. Pić nie chce w ogóle (na szczęście tak jak pisałam dostał dziś te 2 zastrzyki z wodą) Pytałam lekarza, czy próbować karmić go na siłę czy dać mu spokój, weterynarz stwierdził, żeby go nie zmuszać do jedzenia i żeby jadł tylko wtedy kiedy sam chce. Trochę mi to nie daję spokoju gdy widzę, jak bardzo chciałaby coś zjeść a nie może. Pomyślałam, żeby może kupić strzykawkę i podawać mu jednak trochę tego jedzenia? Sama już nie wiem co dla niego będzie lepsze. 2 Ile może potrwać taki stan zapalny? i ile antybiotyków musi wybrać, żeby zacząć w końcu normalnie jeść? zdaję sobie oczywiście sprawę, że tego nie da się jednoznacznie powiedzieć, bo są różne typy zapalenia. Ale tak mniej więcej ile to może potrwać? I czy można jakoś złagodzić u niego ból, stosując np.sachol? W ramach uzupełnienia dodam jeszcze, że kotek ma 8 miesięcy. Z góry dziękuję za odpowiedź

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Tomasz Kutrzuba
Data dodania: 2011-12-21
Stan zapalny leczy się różnie, ale trzeba liczyć około 10 dni. W tym czasie należy podawać doustnie jakiś pokarm: proponuję zakupić proszek do rozpuszczania w letniej wodzie Convalescence firmy Royal Canin i karmić zwierzę strzykawką, małymi dawkami 5-6 razy dziennie. Często kot sam chce tę apetycznie pachnącą mu papkę zjadać z miski czy łyżeczki.
Chore zęby należy usunąć, doleczyć stany zapalne. Kot ma malutkie nerki, więc należy zachować ostrożność w stosowaniu leków, także przeciwbólowych. Dziąsła można dodatkowo przemywać letnim naparem zielonej herbaty i szałwi.
Jeśli leczenie nie daje spodziewanych rezultatów, to warto zrobić dodatkowe badania morfologii i biochemii krwi, może przyczyna jest inna, nie dotyczy zębów?

Powrót do tematów | Powrót do kategorii