Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Zapadanie tchawicy

Forum

Zapadanie tchawicy

Witam, mam 10 letniego pieska o wadze 12 kg. Piesek jest średniej budowy. Pojawił się u niego niepokojący kaszel, duszności, szczególnie z rana, które próbuje odkasłać. Byłam na konsultacji u lekarza który wykonał mu prześwietlenie i stwierdził zapadanie tchawicy. Zrobione mu również morfologie i stwierdzono , że wszytko jest w normie. Serduszko również prawidłowo pracuje. Piesek przyjmuje steryd jeden dziennie rano Encorton.Przyjmował go przez ponad miesiące w takiej dawce. Ataki kaszlu ustąpiły. Udałam się po opinię do innego lekarza , który stwierdził również, że ma on zapadniętą tchawicę , jednak dawka leku jest zbyt duża i obciąża cały organizm, uznał on, że nie jest to dobre rozwiązanie na dłużysz czas i lepiej podawać steryd gdy liczba ataków się nasili ( czy podawanie i odstawianie sterydów przy pojawieniu się kaszlu to dobre rozwiązanie, za każdym razem i nie szkodzi mu) . Po odstawieniu sterydu kaszel pojawia się. Jakie jest najlepsze rozwiązanie w tej sytuacji. jeżeli chodzi o leczenie farmakologiczne. Jaki rodzaj leków, podawać, może nie koniecznie sterydy , czy jest inne rozwiązanie poza operacją. Bardzo proszę o pomoc lub nakierowanie na specjalistę w tej dziedzinie. Pozdrawiam Monika

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Martyna Wilk-Niepiekło
Data dodania: 2016-01-07
Trudno mi ocenić czy dawka sterydu jest za duża, bo nie została podana jej wartość. By zmniejszyć lub wyeliminować podawanie sterydów stosuje się leki uspokajające by zapobiegać ekscytacji, leki przeciwkaszlowe i niesterydowe przeciwzapalne. Do rozważenia jest podawanie sterydów wziewnych.
Zapadanie tchawicy można także leczyć operacyjnie stosując stenty wewnątrz tchawicze lub protezowanie zewnątrz tchawicze.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii