Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Zamknięte oko u kota

Forum

Zamknięte oko u kota

Jakieś 2 miesiące temu mój kot (pers) zaczął mrużyć oko, po czym całkiem je zamknął. Oko było czyste, bez zacieków ropnych, wrzodów, czy innej niepokojącej wydzieliny, nie było również żadnych zmian na oku, żadnych plam itp. Byłam z nim u weterynarza, stwierdził uszkodzenie rogówki i zalecił antybiotyk Tobrex + Cornergel. Kot miał aplikowane kropelki wg wskazówek przez 2 tygodnie. Po kontroli lekarz uznał, że wszystko ok i faktycznie objawy ustąpiły. Niestety po tygodniu wszystko zaczęło powtarzać się od nowa. Tym razem udałam się do weterynarza okulisty, który stwierdził, że oko jest niedoleczone i zalecił dalsze podawanie ww kropel + Gentamicin. Kot miał aplikowane kropelki przez 1,5 tygodnia. Po kontroli sytuacja się powtórzyła, pani doktor stwierdziła, że z okiem wszystko dobrze i było dobrze przez jakieś 3 tygodnie. Teraz sytuacja powtarza się od nowa, kot znowu zamknął oko. Nie bardzo wiem co powinnam teraz zrobić. Pani weterynarz-okulista powiedziała, że kota trzeba uśpić i odwrócić oko i posprawdzać. Tylko, że ja się trochę boję tego usypiania, kot ma 11 lat i nie wiem, czy jest to dla niego bezpieczne. Poza tym nie rozumiem co może być nie tak z okiem co wiązałoby się z uszkodzoną rogówką. Czy może być równocześnie uszkodzona rogówka i jeszcze jakieś inne schorzenie ? Czy są jeszcze jakieś możliwości zdiagnozowania o co chodzi z tym okiem bez konieczności usypiania ? Niestety od pani doktor nie jestem w stanie dowiedzieć się niczego więcej, w ogóle podczas wizyty ciężko było zdobyć jakiekolwiek informacje. Stąd moje pytanie na tym portalu. Jak długo można kotu aplikować corneregel ? Czy to możliwe żeby zamykanie powieki miało podłoże alergiczne ? Jak to sprawdzić ? - kot jest na suchej karmie Royal Canin Sensible 33 na zmianę z Exigent. Będę wdzięczna za pomoc, ponieważ ta sytuacja zaczyna mnie naprawdę niepokoić. Kot jest typowo salonowy :) to znaczy nie wychodzi na zewnątrz, nigdy nie miał podobnego schorzenia, je i bawi sie normalnie. dziękuję

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Maciej Czajka
Data dodania: 2012-04-06
Na jakiej podstawie zostało stwierdzone uszkodzenie rogówki, czy była tylko obserwacja, a może podawane krople diagnostyczne? Czy było wykonane, w gabinecie okulistycznym, badanie oftalmoskopem głębiej położonych struktur gałki ocznej?
Zwykle uszkodzenie rogówki jest efektem działania czynnika uszkadzającego, może to być uraz, bakteryjne zapalenie spojówek, reakcje alergiczne. W tym przypadku trudno się na czymś oprzeć, praktycznie nie zostało postawione rozpoznanie, bo uszkodzenie rogówki to zwykle objaw innych chorób gałki ocznej o zróżnicowanej etiologii.
U persów zwykle mamy do czynienia z przewlekłym zapaleniem skóry wokół oczu, ma to zwykle związek ze skróceniem twarzoczaszki. Dochodzi wtedy do przewlekłego drażnienia, czasem taki stan może powodować entropium, czyli podwinięcie powiek do worka spojówkowego, może wtedy dochodzić do drażnienia rogówki przez włosy skóry powiek. Ale to tylko hipoteza, jedna z wielu możliwych w tym przypadku.
Proszę o więcej danych.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii