Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii zaczerwienienie u psa

Forum

zaczerwienienie u psa

Witam, Nie wiem czy taki temat juz byl,ale nurtuje mnie przypadlosc u mojego psa. Mam 3 letniego labradora, od pewnego czasu moj pies sie dziwnie zachowuje mianowicie "saneczkuje" jezdzi pupa gdzie popadnie. myslelismy ze to poprostu z powodu jakiegos zanieczyszczenia w okolicach odbytu,wiec zostal wykapany i wyczyszczony. Nastepnie dzis zauwazylam ze chodzi z podkulonym ogonem i w okolicy odbytu pojawilo sie zaczerwienienie.. Co to moze byc? czy mozliwe ze kapiac go pogorszylam sytuacje?? Czy to zwykle robaki. Byl odrobaczany niecale dwa miesiace temu.. Prosze o pomoc

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Tomasz Kutrzuba
Data dodania: 2012-11-06
Witam, najprawdopodobniej jest to zapalenie gruczołów okołoodbytowych. W tej sytuacji (zanim wytworzy się przetoka bo gruczoł pęknie) należy udać się do lekarza wet. który fachowo oprózni gruczoły, a także zastosuje leki przeciwzapalne. Niektóre psy mają wrodzone problemy z gruczołami i jeśli zapalenia nawracają, albo się systematycznie opróżnia gruczoły albo usuwa je chirurgicznie; jednak w przypadku usunięcia ich, trzeba się liczyć z dość dużym ryzykiem problemu higienicznego - po każdej zrobionej kupce trzeba wówczas dokładnie wycierać psu odbyt.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii