Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii zachowanie

Forum

zachowanie

Mam dwie kotki-siostry 3 letnie,wychowane razem, nie wychodzace i do tej pory bez problemów.Jedna bardzo żywa a druga bardzo spokojna.Od 2 tyg.ta spokojna buczy na tą żywą i nie pozwoli się do siebie zbliżyć siostrze,to doprowadziło do totalnej wojny.Sa zdrowe a wet.przepisał Hydroxyzinum 2x dziennie podaję już 5 dni a od 4 dni mam Feliway dyfuzor.Nie widzę jednak poprawy.Spokojna nie wychodzi z pokoju i tylko w nocy je i korzysta z toalety,ta druga zachowuje się normalnie tylko bardzo by chciała chocby połozyć lub sie zbliżyć do siostry.Co robić? Czeka mnie wyjazd parodniowy a w tej sytuacji nikt nie chce sie podjąć opieki nad moimi żwierzetami.Może je wykąpać w wannie jak radzą znajomi?

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Maciej Czajka
Data dodania: 2011-09-12
Czy kotki są wysterylizowane?
anton

Obie kotki zostały wysterylizowanie w wieku 6m-cyi był spokój,a teraz jest miedzy nimi wojna.Co robić,wykapać ?

Lekarz weterynarii: Maciej Czajka
Mało prawdopodobne by kąpiel była tu właściwym postepowaniem. W takich sytuacjach polecam inne leki uspokajające. Można stosować w takich przypadkach fluoxetynę lub inne leki o podobnym działaniu, dość dobrze sprawdza się także amitryptylina. Hydroxyzyna także powinna być skuteczna, może wystarczy zwiększyć dawkę. Wskazane byłoby także do czasu uspokojenia farmakologicznego rozdzielić obie kotki.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii